Gastronomide şarabın yeri ve önemi bir işletme örneği
The importance of wine in gastronomy a business example
  1. Tez No: 594117
  2. Yazar: HALİL UĞUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEHNAZ DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, İşletme, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yiyecek-İçecek, Şarap, Gastronomi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, şarabın gastronomi içindeki önemini, gelişmekte olan gastronomi anlayışı ile etkileşimini, ayrıca gelişen gastronomi süreci ile birlikte, şarap ve şarapçılığa karşı oluşan algının nasıl değiştiğini ve değişmeye devam edebileceğini ortaya koymaktır. Bu amaçla, örnek bir işletmenin tüm departmanlardaki en yetkili kişisi ile yüz yüze görüşülmüş, özellikle şarap turizmi kapsamında şarap pazarlamasına yönelik olarak firma yetkilisine temel pazarlama karması elemanları göz önünde bulundurularak yapılandırılmış sorular mülakat yaparak sorulmuş ve veri toplanmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmuştur. İlk bölümde yiyeceğin kronolojik tarihçesi, günümüz gastronomi anlayışı oluşana kadar geçirdiği süreç üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde bağcılık, dünya şarapçılığı, Türkiye'nin şarapçılık bölgeleri ve şarapçılığın sektörel gelişimi açıklanmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise, veriler yazılı ortama aktırılarak deşifre edilmiştir. Çalışmanın sonucunda örnek işletmenin pazarlama karması faaliyetleri ve literatür taraması ile elde edilen bulgular betimsel analiz yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The key objective of this study is to expore and put forward the importance that wine carries in gastronomy, it's interaction with the developing understanding in gastronomy, morover, how the conception of the wine and the wine industry changed and may continue to change with regard to this understanding. For this purpose, a face to face meeting has been made with the most authorised person in all departments of a example company, questions constructed considering the essentials of marketing elements, concerning particularly wine marketing within the scope of wine turism are applied within the form of interview to gather data. The study is constituted in three parts. The First part elaborates on the chronological food history and its process until the formation of contemporary understanding of gastronomy. The Second part is an explanatory take on viticulture, worldwide wine industry, wine regions of Turkey and the sectoral developement that the wine industry has undergone. In the final chapter the data is transferred to written form and deciphered. As a consequence of this study, the marketing practices of a example company and the information distiled from academic resources are evaluated. Key words : Food and Beverage, Wine, Gastronomy