Yönetimde örgüt kültürü ile mobbing ilişkisinin yeri ve önemi
Place and importance of the relationship between mobbing and organization culture in management and administration
- Tez No: 488945
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Mobbing, Psikolojik Taciz, Kamu Yönetimi, Özel Sektör, Organisation Culture, Mobbing, Psychological Harassment, Public Administration, Private Sector
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Her şeyin çok hızla değiştiği ve geliştiği günümüz dünyasında, 20.yy koşullarının beraberinde getirdiği, insanı işe yarayan bir obje gibi gören klasik yönetim anlayışının yerini modern yönetim tekniklerin almasıyla birlikte insan, örgütün önemli bir parçası haline gelmiştir. Örgüt kültürünün öncül hususiyetlerinden biri; üyelerine sağlıklı, güvenli bir ortam sunabilmesi ve örgütsel etkinliği sağlayabilmesidir. Ancak tarihi süreci 1960'lara dayanan son zamanların da popüler tehditlerinden biri olan; psikolojik şiddet, psikolojik terör, psikolojik taciz, yıldırma gibi çeşitli kavramlarla ifade edilen; literatürde ise mobbing ismiyle anılan bu olgu, aslında örgütsel bir problemdir. Bu araştırma, yönetim psikolojisi alanında örgüt kültürü ile mobbing arasında bir ilişkinin olup olmadığının tespit edilmesi, eğer bir ilişki söz konusuysa bu ilişkinin yönetimi nasıl etkilediğiyle ilgili teorik bir tez çalışması özelliği taşımaktadır. Bu kapsamda çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde örgüt kültürünün kavramsal çerçevesi ve tarihsel gelişimi anlatılmış, ikinci bölümde örgüt kültürünün türleri, yaklaşımları ve modelleri üzerinde durulmuş, üçüncü bölümde mobbing kavramı detaylı şekilde açıklanmış, dördüncü bölümde mobbingin nedenlerinden, sonuçlarından, sektörlere göre görülme oranlarından ve mobbingin Türk hukukundaki yerinden bahsedilmiş, örgüt kültürü ile mobbing arasındaki ilişki incelenerek çözüm önerileri sunulmuştur. Sonuç olarak; özel sektörde olduğu kadar kamu sektöründe de görülen mobbing olgusu ile örgüt kültürü arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Güçlü örgüt kültürünün mobbing davranışlarının oluşmasını engellediği, zayıf bir örgüt kültürünün ise mobbingi tetiklediği; başka bir perspektifle yaklaşılırsa, mobbing davranışlarının da örgüt kültürünü zayıflattığı, dolayısıyla tüm bu ilişkinin yönetimi etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Man has become a significant part of the organization in today's world where everything moves fastforward and mutates unlike the conditions brought by 20th century's classical system where the man is evaluated as an object to be utilized and put into labor. One of the primary specifications of the organization culture is to provide healthy and safe atmosphere, enabling organizational effectivity. However, the fact that once it has been expressed as psyhcological violence, terrorism and harassment, also discourage. The fact that, what is called as mobbing today in its literature, the most popular threat lately observed directly is an organizational problem dating back to the 1960's historically. This research has the specification of theoritically written thesis based on establishing whether or not there is a correlation in between organisation culture and mobbing, if so; regarding how it affects the administration. In this very given scope, research consists of four main elements. In the first part of the research, conceptual framework of organisation culture and its historical development have been mentioned. In the second part, types, approaches as well as models of organization culture have been pointed out. In the third part, mobbing as we speak has been clearly mentioned and carefully put together. The fourth is not any further than being experienced with concrete numbers in percentages and proportions in accordance with their sectors.However, the placement in Turkish Legislation thus not fall short.Solutions fort he given reasons above have been proposed based on the correlation between. All in all; there has been meaningful relationship between the mobbing fact and organisation culture both in public and private sectors. The result has been made in this research is that powerful organisation culture prevents the formation of mobbing behaviours, in contrast, weak organisation culture triggers mobbing; in other words, mobbing behaviors make the organisation culture weaken and therefore this relationship has been concluded as the impact to administration.