Türkiye ve Hollanda tarım sektörleri açısından dış ticaretlerinin karşılaştırılması: Hollanda örneği
Comparing the agricultural foreign trades of Turkey and Netherlands: The case of The Netherlands
- Tez No: 594517
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİFE AKİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hollanda tarımı, Türkiye tarımı, tarım ürünleri dış ticareti, Hollanda reeksport, gıda ihracatı, Netherlands' agriculture, Turkey's agriculture, agricultural product foreign trade, Netherlands re-export, agrofood export
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
İnsanlığın temel ihtiyaçlarından biri olan besinin elde edilmesi için yapılan tarım, önemini her zaman sürdürecektir. Günümüzde iş bölümü ve uzmanlaşmayla beraber bitki ve hayvanlardan elde edilen yiyecekler, tüm dünyadaki insanlara ulaşabilmektedir. Tarımın ve mülkiyet düzeninin geçirdiği evrelerin, dünyadaki tüm ülkeler için benzer yanları olmasına karşın, günümüzün gelişmiş kapitalist ülkelerinin geçirdiği evrimle, kapitalizme geçemeyen Osmanlı ve dolayısıyla Türkiye'deki evrim arasında farklar bulunmaktadır. Hollanda, yüzölçümü bakımından dünyadaki en küçük ülkelerden biri olmasına rağmen, ABD'den sonra dünyadaki en fazla tarım ürünleri ihracatını yapan ülkedir. Tarım ürünleri ihracatının nasıl bu kadar fazla olduğu bu çalışmada incelenmektedir. Bununla beraber Türkiye tarımı ve tarım ürünleri dış ticaretine örnek olarak Hollanda tarım uygulamaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Food is one of the basic needs of the mankind, so the importance of the agriculture will always continue. Nowadays, food from plants and animals can reach people all around the world with division of labor and specialization. Despite the phases of the agriculture and property layout has similar sides for all countries today, the evolution of the developed capitalist countries and that did not transit to capitalism like Ottoman and therefore Turkey has differences. Netherlands is the second biggest exporter on agricultural products export in the world after the USA. Although it is one of the smallest countries in the world in terms of its surface area, it is examined in this study how Netherlands export of agricultural products is so high. At the same time as a model to Turkey's agriculture and foreign trade in agricultural products, Dutch agriculture practices are the other subjects of this study.