Yalan haberler ve sosyal medyada kriz iletişimi yönetimi
Fake news and crisis communication management in social media
- Tez No: 594518
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ÇEVİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kriz, kriz iletişimi yönetimi, yalan haber, sosyal medya, Crisis, crisis communication management, fake news, social media
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Stratejik İletişim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tez çalışmasında; sosyal medya kullanımının tüm dünyada artması ile birlikte, yayılması ve dolaşıma girmesi hız kazanan yalan haberlerin kurumlar için krize yol açma potansiyelleri ve yalan haberden kaynaklanan bir kriz karşısında izlenebilecek kriz iletişimi stratejileri araştırılmıştır. Yalan haberler ve kriz iletişimi konusunda literatürde oldukça sınırlı kaynak bulunmasından hareketle, çalışılan bu konuyla akademik alana katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Üç bölümden oluşan tezin birinci bölümünde; kriz kavramı, kriz iletişimi yönetimi, sosyal medyada kriz iletişimi stratejileri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde sınırlı kaynağın söz konusu olduğu yalan haberler ve sosyal medya ile ilgili literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Üçüncü bölümde; araştırma konusunun önemi, kapsamı ve sınırları, araştırma metodolojisi ve elde edilen bulgular paylaşılmıştır. Araştırma sonuçları; yalan haberlerin, sosyal medya ile birlikte kurumlar için daha zorlayıcı hale geldiğini göstermektedir. Yalan haberden kaynaklanabilecek bir sorun ya da kriz yaşanmadan önce, spesifik olarak kriz yönetimi planının oluşturulması ve proaktif bir yaklaşım benimsenmesinin önem taşıdığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the rise of social media all over the world, the spread and circulation of fake news have increased. In this thesis, fake news' potential of causing crisis for institutions and their possible crisis communication strategies have been researched. It aims to fill a gap in academic publications, as the number of sources on fake news and crisis communication is thus far quite limited. Consisting of three chapters, the first chapter of the thesis deals with the concept of crisis, crisis communication management and strategies of crisis communication in social media. Second chapter is a literature review of already limited number of sources on fake news and social media. Third chapter deals with the importance, scope, limits and methodology of the thesis, as well as its findings. The outcomes of this research show that fake news have become an increasingly difficult issue for institutions, through the rise of social media. Before an issue or a crisis comes up through fake news, to create a specific crisis management plan and to adopt a proactive approach is quite important.