Bölgesel kalkınmada ihracat teşviklerinin etkinliği:Karaman ili örneği
Efficiency of export encouragements in regional development:Case of Karaman province
  1. Tez No: 594629
  2. Yazar: AYŞE YAĞMUR SÜZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT DARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma, Kalkınma Planları, İhracat Teşvikleri, Türkiye'de İhracat Teşvikleri, Karaman ili, Regional Development, Development Plans, Export Encouragement, Export encouragement in Turkey, Karaman Province
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Kalkınma kavramının 1929 Büyük Ekonomik Buhran sonrası önem kazanmasıyla birlikte, ulusal kalkınmaya katkı sağlayacağı görüşüyle bölgelerarası gelişmişlik farklarının azaltılması (bölgesel kalkınma) ön planda tutulmuştur. Bölgesel kalkınmanın gerçekleşmesinde en önemli etkenlerden birisinin dış ticaret olduğu görülmüştür. Dış ticaret ile bölgesel kalkınma arasındaki ilişkinin temelleri ise ihracata dayalı sanayileşme stratejilerine dayandığı bilinmektedir. 1980'li yıllarda ülkeler, ithal ikamecilik anlayışını geride bırakarak, ihracata dayalı sanayileşme stratejilerini uygulamaya koydukları, ihracatın özendirilmesi ve ihracata yönelik teşviklerin çeşitlendirilmesi için daha fazla fon kaynağı ayrılmaya başlandığı görülmüştür. Tez çalışmamız, Karaman ilinde ihracat yapan şirketlerin devlet tarafından verilen ihracat teşviklerinden yararlanma durumunu, nasıl ve ne kadar yararlandıklarını ve Karaman ilinin kalkınmasında bu teşviklerin etkinliğini belirlemeye yöneliktir. Bu çalışmayla, ihracat teşviklerinin ekonomik anlamda bölgesel kalkınmaya doğrudan ve olumlu etkisinin, yerel düzeyde Karaman ilinde de var olup olmadığı incelenerek, mevcut teşvik kullanım durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tez çalışmamızın son bölümünde, Karaman ilinde bulunan ihracatçı şirketlere yapılan anketten elde edilen veriler, SPSS 23 paket programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda en yaygın kullanılan teşviğin KDV istisnası olduğu görülmüştür. Diğer teşviklerin ise daha az kullanıldıkları ve kullanılanların ise son beş yılda gerçekleştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Concept of development, gaining importance after the Great Depression in 1929, with the view that it will contribute to national development, reduction of interregional development disparities (regional development) has been in the foreground. One of the most important factors in the realization of regional development has been seen as foreign trade. The basis of the relationship between foreign trade and regional development is known to be based on export-based industrialization strategies. it has been observed that the countries in the years of 1980s, leaving the understanding of Import substitution industrialization behind, they have implemented export-based industrialization strategies and have started to allocate more sources of funding for export promotion and diversification of export encouragement. Our thesis is directed to determine how and how much they benefited of these encouragement in the development of Karaman province and to see status of the city of Karaman exporting companies to benefit from the export encouragement given by the state. In this study, it is aimed to evaluate whether the direct and positive effect of export incentives on regional development in economic sense also exists in Karaman province at the local level and to evaluate the current encouragement using cases. In the last chapters of our thesis, SPSS 23 package program was used to analyze the questionnaire data obtained from the surveys conducted with exporting companies in Karaman province. As a result of the analysis, the most commonly used encouragement is VAT exemption. Other encouragements were used less and were realized in the last five years.