Refugee problem in terms of international human rights (Case of refugees in Sudan)
Uluslararası insan hakları koşullarda mülteci sorunu (Sudan'da mülteci örneği)
- Tez No: 594673
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL GÖKALP KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası İnsan Hakları Hukuku, Uluslararası Mülteci Hukuku, Mülteci Krizi, Sudan ve Sudan Hükümeti, International Human Rights Laws, International Refugee Laws, Refugee Crisis, Sudan and Sudanese Government
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Mülteciler, dünyanın en savunmasız kesimleri arasında yer alıyor. Yirmi birinci yüzyılın başından beri, devam eden siyasi çatışmalardan ve doğal afetlerden farklı sorunlar nedeniyle mülteci göçü büyümeye devam etti. Mülteci" teriminin uluslararası hukukta özel bir anlamı vardır,1926'da mültecilerin ilk resmi tanımının belirtildiği gibi, ancak bunun için en yasal tanım, 1951 Mülteci Sözleşmesinin tanımıdır. Sudan, birçok Afrikalı mültecinin favori yerlerinden biri olarak kaldı, cünkü Sudan'ın genişleyen sınırları ve coğrafi konumu, ülkelerindeki çatışmalardan kaçmalarına yardımcı oldu. Sudan'daki mülteciler sadece Afrika ülkelerinden gelenler değil, 2010'un sonlarından bu yana bölgedeki güvenlik koşullarını takip eden Arap ülkelerinden çok sayıda mülteci aldı. Sudan'daki mültecilerin sayısının yaklaşık iki milyon mülteci olduğunu tahmin ediliyor, Güney Sudan ve Suriyeli mültecilerin en büyük iki grup haline geldiği yerlerde, Sudan onlara kültürel mirasına dayanan açık bir politikada belirtiliyor. Bu çalışmada, Sudan'daki mültecilerin durumu uluslararası insan hakları hukuku kapsamında analiz edilmiştir. Birinci bölümde, mültecilerin tanımı ve tarihçesi, yirmi birinci yüzyılın en büyük mülteci krizleri ve dünyadaki en ev sahibi ülkeler ele alınmıştır. İkinci bölümde, uluslararası mülteci koruma sisteminin yasal ve kurumsal çerçevesi ile mültecilerin korunmasına ve gelişmesine yönelik mekanizmalar incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde, Sudan'daki mülteci statüsü, Sudan'daki mülteci koruma mekanizmaları ve Sudan'daki mülteciler tartışılmaktadır. Ayrıca, üçüncü bölümde, Sudan'daki insan hakları durumu ve buna yönelik ihlaller ve SudanAvrupa Mülteciler Anlaşması da tartışılmıştır
Özet (Çeviri)
Refugees are among the most vulnerable segments of society in the world. Since the beginning of the twenty-first century, refugee migration has continued to grow due to issues that differ from continuing political conflicts and natural disasters. The“refugee”term has a particular meaning under the international law, as the first official definition of refugees was mentioned in 1926, but the most juristic definition for it is the definition of the 1951 Refugee Convention. Sudan has remained one of the favourite destinations of many African refugees, where Sudan's expanded borders and geographic location have helped them to flee from conflicts in their countries. The refugees in Sudan are not limited to those coming from African countries, where Sudan has received a large number of refugees from Arab countries following the security conditions in the region since late 2010. The number of refugees in Sudan estimated around three million refugees, where South Sudan and the Syrians refugees became the two largest groups of them, as Sudan treats them with an open-door policy based on its cultural heritage. In this study, the situation of refugees in Sudan was analyzed under international human rights law. In the first part, the definition and the history of refugees, the major refugee crises of the twenty-first century and the most host countries in the world have been addressed. In the second part, the legal and institutional framework of the international refugee protection system and mechanisms for the protection of refugees and its development were examined and flowed. In the latter part of the study, refugee status in Sudan, refugee protection mechanisms in Sudan and refugees in Sudan are discussed at present. In addition, in the third chapter, the human rights situation in Sudan and the violations against it and the Sudanese-European Agreement on Refugees were discussed.