İbn Hazm'ın icmâ anlayışı
Ibn Hazm's concept of ijma
- Tez No: 594700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT İLTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbn Hazm, Zahirilik, icmâ, sahabe icmâı, Ibn Hazm, Zahirism, ijma, sahabah ijmâ
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Zahiri ekolün en önemli temsilcilerinden olan İbn Hazm, sahip olduğu usul anlayışıyla diğer ekollerden ayrılmaktadır. Usul konularının hemen hepsinde kendi anlayışını net bir şekilde görmekteyiz. Bunu en açık biçimde icmâ anlayışında görmekteyiz. Sahabe icmâına vurgu yapması onun icmâ anlayışının temel karakteristiğidir. Bu tez, eserlerinde ortaya koyduğu icmâ anlayışını tespit etme amacıyla yazılmıştır. Ayrıca diğer mezheplerden farklı olduğu noktalar ve kendisine ve mezhebine yöneltilen eleştiriler de incelemeye tabi tutulmuştur. Bu amaç doğrultusunda tez iki bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde İbn Hazm'ın Zahirilik anlayışı ve şer'i delillere yaklaşımı kısaca ele alınmıştır. İkinci bölümde icmâ anlayışı tüm yönleriyle incelemeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
İbn Hazm, one of the most important representatives of Zahiri school has a great deal of seperation from other methods of understanding. Almost all of the jurisprudence subjects we clearly see his understanding. Especially we see this clearly in the concept of ijma. His emphasis on the sahabah ijma is main characterist of the concept of ijma. This thesis was written to determine the concept of ijma in his books. Key points from other methods and critisism of himself or his methods were also examined. For his purpose the thesis is divided into two parts. In the first section, Ibn Hazm's concept of Zahirisim and religious evidences briefly was discussed. In the second section, his concept of ijma in all aspects was examined.