İstanbul'un mevcut ulaşım planının analizi ve yeni yaklaşımlarla geliştirilmesi: Metrobüs modeli
Analysis of Istanbul's current transportation plan and development with new approaches: Metrobus model
  1. Tez No: 594770
  2. Yazar: YASİN KUVVETLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İSMET KANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Ulaşım Planlaması, Toplu Ulaşım, Metrobüs Sistemi, Toplu Ulaşım Sistemleri, Erişilebilirlik, İstanbul, Kentiçi Ulaşım, Transportation Planning, Public Transportation, Metrobus System, Public Transportation Systems, Accessibility, Istanbul, Urban Transportation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Sistemler Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
İstanbul'un kentiçi ulaşım ve erişilebilirlik problemleri sebepleriyle birlikte tespit edilip şehir planlama - ulaşım planlama prensipleri çerçevesinde ele alındığında toplu ulaşım ve toplu ulaşımı önceleyen yaklaşımlar bağlamında sunulan çözüm önerilerinin hızlı ve kapsamlı sonuç alma noktasında pratik faydalar sağladığı gözlemlenmiştir. Bu çalışmada şehircilik ve planlı kentleşme prensiplerinin ve gerekliliklerinin sosyal, ekonomik ve siyasi nedenlerle uzağında kalarak orantısız göç hareketlerinin hedefi haline gelen ve buna bağlı olarak orantısız nüfus ve araç sayısı artışının gözlemlendiği İstanbul'un çeşitli sosyal problemlerinin de sebebi olarak yorumlanan şehir içi ulaşım ve erişilebilirlik problemi, toplu ulaşımı ve toplu ulaşım unsurlarının arasında kronolojik olarak sonradan katılan ancak sunduğu imkanlar neticesinde ulaşımda ana omurga haline gelen metrobüs sistemini önceleyen, özendiren ve dünyadaki örnek yaklaşımlar çerçevesinde ele alarak değerlendirilmiş ve bu doğrultuda mahalle ölçeğinden metropol ölçeğine kadar ulaşım ve erişilebilirlik sorunlarının çözümleri ele alınmıştır. Bunun için toplumun beklentilerini ve ihtiyaçlarını eşit oranda karşılayabilecek, özel taşıt kullanımına gerçekçi bir şekilde alternatif oluşturabilecek kapsamlı, erişilebilir, konforlu ve ekonomik bir toplu ulaşım sistemi ihtiyacının varlığı ortaya çıkarılmıştır. Bu bağlamda her bir ilçesinin bir şehir statüsünde kabul edebileceğimiz İstanbul'un ana ulaşım sistemi, olumlu ve olumsuz yönleriyle ele alınarak gerçekleşmiş ve gerçekleşmesi planlanan büyük projeler ile birlikte değerlendirilmiştir. Toplu ulaşım sistemleri temelinde ve sunduğu şartların, hizmet kapasitesinin en kısa sürede iyileştirilmesine ve alternatif uygulamalarına ihtiyaç duyulduğu gözlemlenen metrobüs sistemi özelinde ele alınan İstanbul'un karşı karşıya olduğu mevcut ve gelecekteki problemlere, İstanbul'u bir bütün şekilde ele alarak dünyadaki örnek uygulama ve yaklaşımlarla kapsamlı ve bütüncül çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
When the urban transportation and accessibility problems of Istanbul are identified together and taken into consideration within the framework of urban planning - transportation planning principles, it is observed that the solutions offered in the context of approaches that prioritize public transportation and public transportation provide practical benefits in fast and comprehensive results. In this study, the problem of urban transportation and accessibility which is interpreted as the cause of various social problems of Istanbul, which has become the target of disproportionate migration movements by staying away from the principles and requirements of urbanism and planned urbanization due to social, economic and political reasons and consequently increase of disproportionate population and number of vehicles. In this context, transportation and accessibility problems from neighborhood scale to metropolitan scale have been discussed in this context. For this purpose, the need for a comprehensive, accessible, comfortable and economical public transportation system that can meet the expectations and needs of the society equally and which can provide a realistic alternative to the use of private vehicles has been revealed. In this context, the main transportation system of Istanbul, which can be accepted as a city of each district, has been realized with positive and negative aspects and evaluated together with the major projects planned to be realized. Based on the public transportation system and the metrobus system that is needed to improve the conditions, service capacity and alternative applications in the shortest time, Istanbul is faced with the current and future problems faced by Istanbul in a and holistic solutions are presented.