Mistik metin ile okur arasındaki mesafe -Hermeneutik bir yaklaşım-
The distance between the mystical text and the reader -A hermeneutical approach-
- Tez No: 594898
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ALİY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Hermeneutik tavırlar, deneyim, mistik deneyim, mistik metin, okur, Don Kişot okur, Hermeneutical manners, experience, mystical experience, mystical text, reader, Quixotic reader
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Yirminci asrın ikinci yarısından itibaren okur merkezli edebiyat kuramlarına zemin teşkil etmeye başlayan Hermeneutik, okur kavramını ihmal etmiştir. Ya metin-yazar ilişkisini tartışmakla yetinmiş ya da içinden çıktığı disiplinlerden farkını ve benzerliğini ortaya koymakla uğraşmıştır. Bu çabalar da hermeneutiğin, tavırlar şeklinde ele alınmasıyla meyvesini verebilmiştir. Okur merkezli kuramlar ise bir dizi yeni bakış açısı ve yaklaşım ortaya koyarak farklı bir okur modeli geliştirmiştir. Özellikle fenomenolojinin gelişmesiyle, deneyim kavramı Batı düşüncesi bağlamında incelikle işlenmiş, söz konusu kavramın içindeki kategorilendirme fark ve tekrar üzerinden ivme kazanmıştır. Bu kategorilendirmeden çıkan mistik deneyim, mistik metnin en önemli bileşenidir. Hermeneutik bir tavırla mistik deneyimi ve mistik metni okuyabilecek okur ise Don Kişot okurdur.
Özet (Çeviri)
From the second half of the 20th century, hermeneutics, which neglects the notion of the reader, have paved the way for the reader response literary theories. Hermeneutics either contented itself with the discussion of the text-writer relationship, or tried to reveal its difference and similarity from the disciplines that gave rise to it. However, these efforts can bear fruit by approaching hermeneutics as manners. Reader response literary theories, on the other hand, theorize a different reader model by evolving a vast number of new perspectives and approaches. Particularly with the development of phenomenology, the concept of experience, has been elaborated in the context of Western philosophy, and the categorization within the given concept has gained momentum over differentiation and repetition. The mystical experience evolving out of this categorization is the most significant component of the mystical text. Furthermore, the Quixotic reader is the one and only reader who can read the mystical experience and mystical text in a hermeneutical manner.