Büyükler süper liginde yarışan judocuların problem çözme becerileri ve internet kullanım düzeylerinin incelenmesi
Examination of problem solvingskilss and internet usage levels of judo players competing i̇n senior super league
- Tez No: 595124
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sporcu, Judo, Problem Çözme, İnternet, Sportsman, Judo, Problem Solving, internet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, büyükler süper liginde yarışan judocuların problem çözme becerileri ve internet kullanım düzeyleri tespit ederek, problem çözme becerilerini ve internet kullanım düzeylerinin kişisel özelliklere göre bunların farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak amacı ile yapılmıştır. Betimsel bir nitelikte olan bu araştırmanın evreninin 2017-2018 sezonunda Türkiye Judo Federasyonu tarafından tertip edilen büyükler kategorisinde süper ligde yarışan sporcular oluşturmakta ve bu sporculardan 147'sine anket uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olaraka, Heppner ve Peterson (1982) tarafından geliştirilen, Şahin, Şahin ve Petersoın (1993) tarafından Türkçeye uyarlanan Problem Çözme Envanteri ile Kimberly Young (1996) tarafından geliştirelen, Bayraktar (2001) tarafından Türkçeye uyarlanan İnternet Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, sporcuların üst seviyeye yakın problem çözme becerisinde başarılı oldukları ve düşük düzeyde de internet bağımlısı oldukları diğer bir ifade ile yaşamında internet kullanımına bağlı herhangi bir sorun yaşamayan''Ortalama İnternet Kullanıcısı''olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
EXAMİNATİON OF PROBLEM SOLVİNGSKİLSS AND İNTERNET USAGE LEVELS OF JUDO PLAYERS COMPETİNG İN SENİOR SUPER LEAGUE The aim of this study was to determine the problem solving skills and internet usage levels of judo players competing in the senior super league, and to determine whether the problem solving skills and internet usage levels differ according to personal characteristics. In the 2017-2018 season with the descriptive nature of the universe in the large category of this research, which was organized by Turkey Judo Federation to create super athletes competing in the league and administered questionnaires to 147 of these athletes. The data collection tool was developed by Heppner and Peterson (1982), and the Problem Solving Inventory adapted to Turkish by Şahin, Şahin and Peterso (1993) and the Internet Addiction Scale developed by Kimberly Young (1996) and adapted to Turkish by Bayraktar (2001). As a result of the research, it was determined that the athletes were successful in problem solving skills close to the top level and they were addicted to the internet at low level.