İhaleye fesat karıştırma suçları
Cri̇mes of mi̇xi̇ng persecuti̇on for tender and performance of performance
  1. Tez No: 595691
  2. Yazar: REŞAT KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ONURSAL CİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İhale, Fesat, Kamu İhalesi, İhaleye Fesat Karıştırma, Tender, Infringement, Public Tender, Infringement of Tender
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Türk Hukuku'nda da yakın zamanda yürürlüğe giren 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, ihale kuralların¬daki reform sürecini doğrular niteliktedir. Ekonomiyle doğrudan bağlantısı bulunan kamu ihalelerinin, kurallara uy¬gun, düzenli ve sorunsuz işleyebilmesi; kanunkoyucunun çeşitli denetim meka¬nizmalarını öngörmesiyle gerçekleşir. Bu mekanizmalar, ihalelere uygulanan ilkeler ve yaptırımlardan ibarettir. İhaleye fesat karıştırma suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 235. maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde, Kanun'un“Özel Hükümler”adlı ikinci kitabının“Topluma Karşı Suçlar”başlıklı Üçüncü Kısmının“Ekonomi, Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlar”başlıklı Dokuzuncu Bölümünde yer almaktadır. Maddeye göre; Kamu kurumu veya kuruluşları adına yapılan mal veya hizmet alım veya satımlarına ya da kiralamalara ilişkin ihaleler ile yapım ihalelerine fesat karıştıran kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Araştırmada ilgili kanun maddeleri çerçevesinde ihaleye fesat karıştırma suçu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The Turkish Public Procurement Law No. 4734 and the Public Procurement Contracts Law no. Public procurement, which has a direct connection to the economy, can operate in accordance with the rules, regularly and smoothly; the law enforces various control mechanisms. These mechanisms consist of principles and sanctions applied to tenders. The crime of mischief in the tender is regulated in Article 235 of the Turkish Penal Code No. 5237. This article is contained in the Ninth Chapter, Üçüncü Crimes Against the Economy, Industry and Trade ın of the Third Part, lar Crimes Against Society ın, of the second book of the Law "Special Provisions.. According to the article; A person who makes mischief in the procurement or sale of goods or services or leasing tenders and construction tenders made on behalf of public institutions or organizations shall be sentenced to imprisonment of from three to seven years. In the research, the crime of mischief in the tender was handled within the framework of the relevant law articles.