İntihar düşüncesi olan hastaların intihar olasılıklarına göre kranial 18-FDG PET/BT ile bölgesel beyin glukoz metabolizmasının incelenmesi
Investigation of regional brain glucose metabolism via 18- FDG PET/CT in patients with suicidal toughts according to thei̇r suicide probability
  1. Tez No: 596156
  2. Yazar: GALİYE AYLİN SEYRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN ELBOĞA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: FDG PET, intihar düşüncesi, intihar olasılığı, FDG PET, Suicidal Toughts, Suicide Probability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: İntihar tüm dünyada önde gelen halk sağlığı sorunlarından biridir. İntihar ile ilgili nörogörüntüleme çalışmalarında intiharlarda çeşitli beyin bölgelerinde metabolik farklılıklar bulunduğu saptanmıştır. Biz de araştırmamızda intihar düşüncesi olan hastaların bölgesel beyin glukoz metabolizmasını intihar olasılığına göre 18- FDG PET/BT ile ölçümleyerek karşılaştırdık. Gereçler ve Yöntem: Araştırmaya intihar düşüncesi bulunan 20 kişi dahil edilmiştir. Katılımcılara İOÖ, İDÖ, BİDÖ, BUÖ, HAM-D ölçeği uygulanmıştır. Bu 20 katılımcı İntihar Olasılığı Ölçeği' ne göre“yüksek olasılıklı”ve“düşük-orta olasılıklı”olarak gruplanmış ve grupların bölgesel beyin glukoz metabolizması 18-FDG PET/BT ile uptake ratio ve z puanı parametreleriyle ölçümlenerek karşılaştırılmıştır. Bulgular: İntihar olasılığı“yüksek”grup ile“düşük-orta”olan grup arasında incelenen beyin bölgelerindeki glukoz metabolizması uptake ratio ve z puanı olarak kıyaslandığına gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır.( p>0,05) İntihar girişimi öyküsü ve z puanına göre prefrontal kortekste hipometabolizma saptanması arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. (p>0,05) Katılımcıların İDÖ, BİDÖ, BUÖ puanları ile ilgili beyin bölgelerindeki glukoz metabolizması uptake ratio olarak değeri arasında anlamlı bir Pearson korelasyonu tespit edilememiştir. (p>0,05) Sonuç: Araştırmamızda intihar olasılığı yüksek olan grup ile düşük-orta olan grup arasında bölgesel glukoz metabolizma değerleri açısından fark saptanmamıştır. Araştırma sonuçları ile literatür birlikte değerlendirildiğinde; bölgesel beyin glukoz metabolizmasında saptanan farklılıkların, bireyin İOÖ'ye göre saptanan intihar olasılığındansa; intihar girişiminin ölümcüllüğünün, intihar öyküsünün bulunup bulunmamasının ve somut intihar planları olmasının daha iyi bir ifadesi olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Background: Suicide is an important public heath problem worldwide. It is established that there are metabolic differences among particular brain regions in suicide. In this study, patients with suicidal thoughts are investigated with cranial 18- FDG PET/CT to determine differences among regional brain glucose metabolism. Methods: 20 informed volunteers with suicidal thought were reccurited in the study. SPS, SSI, BSSI, BHS, HAM-D were applied to the volunteers. These participants were divided into two groups, as“high probability group”and“low-middle probability”group, according to SPS scores. To measure regional brain glucose metabolism with 18- FDG PET/CT, z score and uptake ratio parameters was used. Regional brain glucose metabolisms were compared between groups. Results: There were no statistically meaningful differences between high probability and low-middle probability group in terms of regional brain glucose metabolisms documented with uptake ratio and z score parameters.( p>0,05) There was no statistically meaningful relationship between suicide attempt history and hypometabolism in prefrontal cortex which is determined according to z score (p>0,05). There was not statistically meaningful Pearson's correlation between SSI, BSSI, BHS scores of participants and brain glucose metabolisms in investigated brain regions. (p>0,05) Conclusıons: There were no statistically meaningful differences between high probability and low-middle probability group in terms of regional brain glucose metabolisms. When we consider literature and the study findings together; differences in regional brain glucose metabolism may be more valuable representation of history of suicide attempt, lethality of sucidal attempts and concrete suicidal plans than suicide probability based on SPS.