Üç boyutlu ultrasonografik yazılım ile fetal sisterna magna ölçümlerinin uygulanabilirlik ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of feasibility and reliability of fetal cisterna magna volume measurements with three-dimensional ultrasonographical software
  1. Tez No: 596205
  2. Yazar: KORAY SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEKİN SEZİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Nörosonografi, üç boyutlu ultrasonografi, sisterna magna, Neurosonography, 3D ultrasonography, cisterna magna, VOCAL
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Üç boyutlu (3B) ultrasonografi ile fetal sisterna magna (CM) hacim tahminlerinin güvenirliği önceki araştırmalarda değerlendirilmiş olmakla beraber fetal sonografi deneyim düzeyi ile ölçüm uyumunu karşılaştıran veriler kısıtlıdır. Mevcut araştırmanın amacı 3B sonografi (Virtual Organ Computed-aided Analysis: VOCAL) kullanılarak fetal CM hacim hesaplamalarının uygulanabilirliği ve farklı sonografik deneyim düzeylerindeki değerlendiriciler arasındaki uyumun saptanmasıdır. Bu amaçla; farklı fetal sonografi deneyim düzeylerine sahip üç değerlendirici, çevrimdışı 4D View yazılımı ile 18-27 gebelik haftasındaki ardışık 100 yapısal olarak normal fetüse ait transabdominal yoldan elde edilmiş 3B fetal nörosonografi verisetini kullanarak CM hacimlerini hesaplamıştır. Değerlendiriciler 3B sonografi açısından başlangıç düzeyinde (üçüncü yıl kadın hastalıkları ve doğum uzmanlık öğrencisi), orta düzeyde (ikinci yıl perinatoloji yan dal uzmanlık öğrencisi) ve deneyimli (perinatoloji uzmanı) hekimlerden oluşmaktaydı. Yüzde 95 güven aralığında (CI) sınıf içi korelasyon katsayıları (ICC) hesaplanarak Bland-Altman gösterimleri oluşturulmuştur. Fetal CM hacmini öngören birinci dereceden denklem oluşturulması için regresyon analizi kullanılmıştır. Farklı deneyim seviyelerindeki değerlendiriciler arasında orta derecede uyum saptanmıştır. ICC değerleri başlangıç ve orta düzey için 0.69 (%95 CI = 0.55-0.79), deneyimli ve orta düzey için 0.74 (%95 CI = 0.61-0.82) ve başlangıç düzeyi ile deneyimli değerlendirici için 0.78 (%95 CI, 0.68-0.85) olarak hesaplanmıştır. CM hacim öngörüsü için oluşturulan denklem şu şekildedir: CM hacmi = -0.14 + (0.50 x gebelik haftası). Sonuç olarak, özellikli 3B sonografi ve yazılım kullanılarak fetal CM hacim ölçümleri uygulanabilir bulunmuştur. 3B sonografi (VOCAL) ile fetal CM hacim ölçümlerinin değerlendiriciler arası uyumu genelde orta düzeyde olup fetal sonografi deneyimi ile belirgin olarak değişmemektedir.
Özet (Çeviri)
Although reliability of fetal cisterna magna (CM) volume estimations by 3-dimensional (3D) ultrasonography have been previously determined, there are limited data that assess the degree of agreement with fetal sonography experience. The aim of the present study was to evaluate the feasibility and interobserver reliability of fetal CM calculations with virtual organ computer-aided analysis (VOCAL) software, considering experience of observers. For this purpose, three observers with different experience levels of fetal sonography calculated CM volumes from transabdominally acquired 3D fetal neurosonography datasets of 100 consecutive structurally normal fetuses between 18-27 weeks' gestation, using offline 4D View software. The observers included physicians with low (year 3 obstetrics and gynecology resident), intermediate (year 2 maternal-fetal medicine fellow), and high (maternal-fetal medicine specialist) experience in fetal 3D sonography. Intraclass correlation coefficients (ICC) with 95% confidence intervals (CI) were calculated, and Bland-Altman plots were constructed. Regression analysis was used to formulate a first-degree equation to predict fetal CM volume. Moderate degrees of interobserver reliability for different levels of experience were found with ICC of 0.69 (95% CI, 0.55-0.79) between low and intermediate experience, ICC of 0.74 (95% CI, 0.61-0.82) between high and intermediate experience, and ICC of 0.78 (95% CI, 0.68-0.85) between high and low experience. An equation to predict CM volume was as follows: CM volume = -0.14 + (0.50 x gestational week). In conclusion, CM volume measurements by dedicated 3D sonography and software is feasible. The interobserver reliability of fetal CM volume measurements by 3D sonography (VOCAL) is generally moderate and do not seem to change with fetal sonography experience.