İslam hukuku açısından kadın bedenine yapılan tıbbî estetik müdahaleler
Surgial aesthetic interventions to the female body in terms of islamic jurisprudence
  1. Tez No: 596599
  2. Yazar: EMİNE UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik Cerrahi, Rekonstrüktif/Plastik Cerrahi, İnsan Bedeni, Makasıd, Aesthetic Surgery, Reconstructive / Plastic Surgery, Human Body, Scissors
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
İnsanoğlunun fıtratında olan estetik algısı ve buna bağlı olarak gerçekleştirilen estetik müdaheleler insanlık tarihi boyunca birey ve toplum nezdinde önemli bir yer teşkil etmiştir. Fıkıh ilmi de birey ve toplum hayatını dinî bakış açısıyla düzenleyen bir ilim olması bakımından bedene yapılan estetik müdaheleleri konu edinmiş, her dönemin konuyla ilgili teknik uygulamaları fıkhî bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Teknolojinin ilerlemesi ve değişen estetik algısına paralel olarak günümüzde daha önce mevcut olmayan çeşitli tıbbî estetik işlemler ortaya çıkmıştır. Tezimizde söz konusu estetik müdahelelerin fıkhî olarak temellendirmesine gayret gösterilmiştir. Bu bağlamda sözkonusu çalışmada öncelikle İslam'ın estetik anlayışı, fıkhın temel kaynağı olan Kur'ân'da güzel ve güzelleşmeyle ilgili kavramlar üzerinden anlatılmıştır. Sonrasında ise esasında bedenin saygınlığı, dokunulmazlığı ve Allah'ın yarattığını değiştirmenin yasaklığı gibi fıkhın bazı ilkelerini ihlal anlamına gelen kozmetik tıbbî estetik müdahalelerin yasaklığı ve zaruret veya ihtiyaç gibi istisnâî durumlarda meşruiyetinin temelleri makasıd teorisi bağlamında ele alınmıştır. Son olarak fıkhî temellendirmede tespit edilen illkeler ve illetler ışığında günümüzde uygulanan birtakım tıbbî estetik işlemlerin hükümleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aesthetic perception of human beings in their nature and their aesthetic interventions has been an important place for the individual and society throughout human history. The science of fiqh/Islamic jurisprudence discusses the subject of interventions to the body in terms of being a science that regulates individual and community life from a religious perspective and the technical applications of each period were evaluated from aspect of fıqh. In parallel with the progress of technology and the changing sense of aesthetics, various surgical aesthetic processes which have not existed before today have developed. In our thesis, an effort has made in the justification of aesthetic interventions in terms of Islamic jurisprudence (fiqh.) In this regard, in this study, the aesthetic understanding of Islam will be explained firstly through the concepts related to beautiful and beautification in the Qur'an which is the main source of fiqh. Then, especially, the dignity and immunity of the body, being prohibited of cosmic medical aesthetic interventions which mean violating certain principles of fıqh, such as being forbidden of changing the disposition, which is created by Allah, and the basis of legitimacy of the exceptional situations like maslahat, mandatory and necessity are handled in the context of the theory of maqasīd. Finally, in the light of the established principles and reasons in the jurisprudential justification, it has been tried to put forward the judgments of some plastic surgery procedures applied today.