Milli Mücadele'de bozkır isyanları
Bozkir rebellions at The National Struggle
- Tez No: 597172
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Bozkır, İsyan, Milli Mücadele, Zeynelabidin Efendi, Artin Cemal, Papaz Frew, Bozkır, Rebellion, National Struggle, Zeynelabidin Efendi, Artin Cemal, Pastor Frew
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Milli Mücadele yıllarında Konya'da Kuvâ-yı Milliyeciler ve İstanbul Hükümeti arasında hâkimiyet mücadelesi yaşanmıştır. İstanbul, şehri elinde tutabilmek için dirayetli olarak gördüğü Artin lakaplı Cemal Bey'i vali tayin etmiştir. Cemal Bey Konya'da Kuvâ-yı Milliye'nin teşkilatlanmaması için elinden geleni yapmıştır. Cemal Bey'in uygulamalarının katlanılamaz bir hal alması Kuvâ-yı Milliyecileri harekete geçirmiştir. Heyet-i Temsiliye Cemal Bey'in Konya'dan uzaklaştırılması için Refet Bey'i Konya'ya göndermiştir. Vali Cemal işlerin aleyhine olduğunu görünce şehri terk etmiştir. Cemal Bey Konya'dan kaçarken Milli Mücadele aleyhine tahrik ettiği halk 26 Eylül 1919'da harekete geçmiş, Bozkır'da isyan başlamıştır. Bölgede kuvvetli nüfuzu bulunan Ayandan Zeynelabidin Efendi ve İngiliz ajan Robert Rew Frew'nun çalışmaları neticesinde Bozkır halkı ayaklanmıştır. Bu isyan, Konya'dan gönderilen bir heyet-i nasiha sayesinde 4 Ekim'de bitmiştir. İlk isyanın üzerinden çok zaman geçmeden 20 Ekim 1919 günü asiler, heyetin kendilerine verdiği vaatleri yerine getirmediği gerekçesi ile tekrar harekete geçmişlerdir. Meselenin halledilmesi için asilere bir heyet-i nasiha gönderilmiş ise de fayda vermemiştir. Asilerin Bozkır'da devlet dairelerini ele geçirmesi ve çevreye zarar vermeleri Kuva-yı Milliye'yi harekete geçirmiştir. Yarbay Arif Komutasındaki müfreze asileri bertaraf etmiştir. Bozkır çevresindeki çatışmalarda asilerin mağlup olmasıyla 4 Kasım 1919'da Bozkır asilerden alınmıştır. Hükümet, Bozkır'da yaşananların incelenmesi için bölgeye müfettişler göndermiştir. Halkın zararlarının tazmin edilmesini sağlayan hükümet, isyana katılanlar hakkında herhangi bir takibat yapmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT During the National Struggle experienced a sovereignty struggle between Kuvâ-yı Milliye and Istanbul government at Konya. Istanbul have assigned acknowledged as a shrewd person Cemal Bey who calls Artin nickname as governor to Konya to keep the city its hands. Cemal Bey did his best to Kuvâ-yı milliye don't be orginized at Konya. When Cemal Bey's practices became unbearable, it made Kuvâ-yı Milliye to sturt up. Representative Commitee sent to Konya to get away from Konya. As Cemal Bey understood the things become bad for him, he left the city. The people who Cemal Bey provoked against the National Struggle started rebellion at Bozkır while he run from Konya in 26 September 1919. In the result of studies of Zeynelabidin Efendi who has powerful influence landed proprietor in region and English agent Robert Rew Frew Bozkır's people has rebeled. This rebellion ended in 4 October 1919 by sending an advice commitee from Konya. Not long before the first rebellion the insurgents was rebeled again on account of the has not maden real the wishes in 20 October 1919. Although an another advice commitee sent to solve the problem did not work. The rebels capture the government office and damage them made Kuvâ-yı Milliye move. At Lieutenant Colonel Arif's command guard defeated the insurgents. With the defeat of rebels at the fight around of Bozkır, Bozkır recaptured again in 4 November 1919. The Government has sent inspectors to region to investigate what happened at Bozkır. Government retrieved the loss of people but did not any prosecution about people who joined the rebellion.