Avukatlık sözleşmesinin sona ermesi ve hukuki sonuçları
Termination of lawyer's contract and legal consequences
- Tez No: 597484
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Avukatlık Sözleşmesi, Azil, Hukuki Yardım, İstifa, Ücret, Dismissal, Lawyer's Contract, Legal Aid, Resignation, Wage
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Avukatlık sözleşmesi, avukat ile müvekkili arasında akdedilen yazılı olması zorunluluğu bulunmayan, sözleşmenin her iki tarafına da haklar tanıyan ve yükümlülükler yükleyen, konusu avukatın müvekkiline vereceği hukuki yardım olan bir sözleşmedir. Avukatlık sözleşmesinin dört temel unsuru içermesi gerekmektedir. Bunlar belli bir hukuki yardım, ücret, tarafların anlaşması ve baroya bağlı bir avukat olmadır. Avukatlık sözleşmesi, sözleşme özgürlüğü çerçevesinde yazılı olmak zorunda değildir. Ancak ispat açısından sözleşmenin yazılı olması gereklidir. Dolayısı ile yazılılık bir şekil şartı değil bir ispat şartıdır. Avukatlık sözleşmesi pek çok sözleşme ile benzer özellikler taşımakla birlikte kendine özgü özellikleri olan bir sözleşmedir. Avukatlık sözleşmesi, işin görülmesi, azil, istifa, ölüm, ehliyetin kaybedilmesi, avukatlık sıfatının yitirilmesi, iflas gibi hallerde son bulmaktadır. Avukatlık sözleşmesi, sona ermiş olsa bile bazı hallerde avukatın görevi belirli bir süre daha devam etmektedir. Bu durum avukatlık sözleşmesinin temeli güvene dayanan bir sözleşme olması, avukatlık mesleğinin bir serbest meslek olmasının yanı sıra kamu görevi olması ve bireylerin haklarının güvence altına alınmasından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
A lawyer's contract is a contract that does not have the obligation to be a written contract between a lawyer and a client, gives rights to both sides of the contract and imposes obligations, and the subject of the lawyer's legal aid to the client. The lawyer's contract must include four basic elements. Legal aid, a wage, an agreement of the parties and a lawyer affiliated to the bar. Lawyer's contracts do not have to be written on the basis of contractual freedom. However, for proof, the contract must be written. Writing is therefore not a form condition but a proof. A lawyer's contract is a contract with its own characteristics with similar characteristics to many contracts. Lawyer's contracts end in cases such as the finish of work, dismissal, resignation, death, loss of capacity, loss of attorney's title, bankruptcy. Even though the lawyer's contract is ending, in some cases the lawyer's duty continues for a certain period of time. This is due to the fact that the lawyer's contract is a contract based on trust, that the lawyer's profession is a self-employed profession as well as a public service and that the rights of the individual are guaranteed.