Parotis bezi kitlelerinde bilgisayarlı tomografi
  1. Tez No: 59764
  2. Yazar: HANİFİ BAYAROĞULLARI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET E. İNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Parotis bezi, Parotis bezi tümörler, Bilgisayarlı Tomografi, Parotid gland, Parotid gland neoplasms, Computed Tomography IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET 1990-1997 yılları arasında 8 yıllık süre içerisinde Ç.Ü. Tıp Fakültesi Radyodiagnostik Anabilim Dalı'na parotis kitlesi ön tanısıyla gönderilen 52 hastaya BT inceleme yapıldı ve hastaların radyolojik tanılarıyla histopatolojik tanıları karşılaştırıldı. Bu çalışmanın amacı, parotis bezi kitlesi ön tanıh hastalarda kitlelerin saptanmasında, lokalizasyonlarının belirlenmesinde, çevre yapılarla ilişkilerinin değerlendirilmesinde ve kitle natürünün ortaya konmasında BT'nin yeterliliğini değerlendirmektir. Çalışma kapsamına alınan 52 olgunun 48'i(%92.3) parotis bezinin intrensek, 4'ü (%7.69) ise ekstrensek kitlesi olarak saptandı. İntrensek özellikteki 48 olgunun 42'si (%87,33) histopatolojik olarak neoplastik, 6'sı (% 12.49) non-neoplastik karakterdeydi. Neoplastik olguların 27'si (%64.28) benign, 15'i (%35.71) maligndi. Radyolojik tanılar ile histopatolojik tanılar karşılaştırıldığında BT'nin kitlelerin natürünü %92.85 sensitivite ile saptadığı görüldü. Sonuç olarak; BT, parotis kitlelerinin varlığını, lokalizasyonunu, yayılımını, komşuluklarını ve eşlik eden patolojileri yüksek doğruluk oranına ulaşarak gösteren ve tedavinin planlanmasında etkili olarak yararlanılan gerekli ve genellikle yeterli bir yöntemdir. Kitle natürünün belirlenmesinde ise sensitivite daha düşük seyretmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Computerized Tomography In The Diagnosis of Parotid Gland Masses The purpose of this study is to investigate the effectiveness of computerized tomography on detection of parotis lesions, their nature, demonstration of their localization and relationship with neighbouring structures. Fifty-two patients with diagnoses of parotid gland mass were examined with CT in Çukurova University Hospital Radiology Department between 1990-1997. 48 of the patients (92.3%) had intrinsic, 4 (7.69%) had extrinsic lesions. 42 of the intrinsic lesions (87.33%) were neoplastic and 6 (12.49%) were non-neoplastic. Of the neoplastic group, 27 (64.28%) were benign in nature and 15 (35.71%) were malignant. Histopathologic results were compared with the CT reports, and CT was found to have a sensitivity of 92.85 %. As a result, CT is a very effective study in demonstrating the lesion itself, its location and relationship with neighbouring structures. It is also sufficient in itself in planing management. However, it has a lower sensitivity in differentiation the nature of the mass.