Cari açık ve bütçe açığının Türk bankacılık sektörüne etkileri
The effects of current deficit and budget deficit on Turkish banking sector
  1. Tez No: 597873
  2. Yazar: DİDEM ERKOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cari Açık, Bütçe Açığı, Engle-Granger Eşbütünleşme, Granger Nedensellik, Current Account Deficit, Budget Deficit, Engle-Granger Cointegration, Granger Causality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada cari açık ile bütçe açığının Türk Bankacılık sektörüne etkilerinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Türkiye'de 2006.6 ile 2019.5 dönemine ait aylık veriler kullanılarak ilk olarak cari açık ile toplam kredi hacmi ilişkisi, ikinci olarak ise bütçe açığı ile faiz oranı arasındaki ilişki 2 ayrı analiz yapılarak incelenmiştir. Yapılan araştırmada Engle-Granger eşbütünleşme ve Granger nedensellik analizleri kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre Türkiye'de toplam krediler ile cari açık arasında çift yönlü nedensellik ilişkisinin var olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bütçe açığından faiz oranına doğru nedensellik ilişkisinin olmadığı ancak faiz oranından bütçe açığına doğru nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to is to test the relationship between current account deficit and budget deficit on Turkish Banking Sector. In this study, firstly the relationship between current account deficit and total banking loans, secondly budget deficit and interest rate was analyzed using monthly data between 2006.6 and 2019.5 in Turkey. Engle-Granger cointegration and Granger causality analyzes were used in the study. According to the results of the analysis, there is a bi-directional causality relationship between current account deficit and loans in Turkey. The causality relationship from the budget deficit to the interest rate does not exist, but the causality relationship from the interest rate to the budget deficit was determined.