Ekonomik konjonktür ve Türkiye'nin dış ticaret performansı
Economic conjuncture and Turkey's foreign trade performance
- Tez No: 598211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN KESGİNGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Üstünlükler, İhracat, İthalat, Krizler, Türkiye Ekonomisi, Dış Ticaret, Revealed Comparative Advantages, Export, İmport, Turkey Economy, İnternational Trade, Crises
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türkiye'de ihracat ve ithalat oranları hakkında araştırmalar, analizler ve sonuçları incelenmiştir. Ayrıca geçmişe dönük araştırmalarda krizlerle ilgili bulguların doğrudan ekonomiyi etkilediği varsayımı altında krizler incelenmiş ve etkileri, sonuçları ele alınmıştır. İhracat ve ithalat oranlarının ekonomiyi doğrudan veya dolaylı olarak etkileyip etkilemediğine bakılmıştır. Bu çalışmada Balassa'nın Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler Yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlar incelenerek gereken bilgiler verilmiş, eksiklikler saptanarak çözüm analizleri sunulmuştur. Türkiye'nin 2001-2017 yılları arasındaki verileri TÜİK ve INTRACEN üzerinden alınarak yazar tarafından oluşturulan analizlerine yer verilmiştir. Analiz sonuçlarına göre ulaşılan bulgularda Türkiye'nin eksik yönlerine değinilmiştir. Çalışmada yer alan ülkelerle ikili ilişkileri konusunda açıklamalar yapılmıştır. Bu çalışmada yer alan ülkeler TÜİK ve INTRACEN üzerinden alınan verilere bakılarak seçilmiştir. Bu noktadan hareketle hazırlanan çalışmada Türkiye ve seçilmiş diğer ülkelerle olan ikili ilişkiler, diğer ülkelerin ihracat ve ithalat analizleri, Türkiye'nin ikili ilişkilerindeki analizlerinin yapılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda analizler yapılarak sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre Türkiye'nin seçilmiş ülkelerle ve ülkelerin tek başlarına olan analizleri doğrultusunda ihracat ve ithalat performanslarına ulaşılmıştır. Bununla birlikte Türkiye'nin ve dünyanın yaşamış olduğu önemli krizlere yer verilmiştir. Krizlerin ekonomik etkileri sözel olarak ve sayısal veriler yardımıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Research on imports and exports in Turkey, analysis and results are examined. Moreover, in retrospective studies, crises were examined under the assumption that the findings related to crises directly affected the economy and their effects and results were discussed. It was examined whether export and import rates directly or indirectly affect the economy. In this study, Balassa's Explained Comparative Advantages Method were used.The results were analyzed and the necessary information was given and the solutions were analyzed. Turkey between the years 2001-2017 TUIK data and analysis are given to the author created by taking out the INTRACEN. According to the results achieved in the analysis findings are touched on Turkey's weaknesses. The bilateral relations with the countries involved in the study were explained. The countries involved in this study were selected based on data obtained from TUIK and INTRACEN. From this point prepared to work with Turkey and selected bilateral relations with other countries, the export and import analysis of other countries, Turkey is aimed to make the analysis of the bilateral relations. According to the findings obtained from this study alone which is in line with the analysis of the selected countries with Turkey and the countries of export and import performance has been achieved. However, given the significant crisis in Turkey and the world he lived. The economic effects of the crises were examined verbally and with the help of numerical data.