Ortaokul öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme ile eleştirel düşünme eğilimlerinin incelenmesi
Investigation of the secondary school teachers' tendencies towards lifelong learning and critical thinking
- Tez No: 598271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYUP İZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Boyu Öğrenme, Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri, Eleştirel Düşünme, Ortaokul Öğretmenleri, Lifelong Learning, Lifelong Learning Tendency, Critical Thinking, Critical Thinking Skills, Secondary School Teachers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Araştırmanın amacı, ortaokul öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme ile eleştirel düşünme eğilimlerini belirlemektir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Malatya ili Yeşilyurt ve Battalgazi merkez ilçelerinde görev yapan 3374 ortaokul öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak 403 öğretmenden veri toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak Diker Coşkun (2009) tarafından geliştirilen“Yaşam Boyu Öğrenme Ölçeği”ve Ağdacı (2018) tarafından Semerci'nin (2000)“Kritik düşünme Ölçeği”nden uyarlanan“Eleştirel Düşünme Ölçeği”kullanılmıştır. Ortaokul öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenmeleri ile eleştirel düşünme becerilerini belirlemek için betimsel analizleri yapılmıştır. Verilerin analizinde cinsiyet, kıdem ve branş değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla non-parametrik testler; aralarındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırmada ortaokul öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Yapılan analizlere göre öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri cinsiyet, kıdem ve branşa göre anlamlı farklılık göstermemektedir.“Merak Yoksunluğu”alt boyutunda cinsiyet ve branşa göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Araştırmada ortaokul öğretmenlerinin eleştirel düşünme becerileri yüksek düzeyde çıkmıştır. Eleştirel düşünme becerilerinde cinsiyet, kıdem ve branş değişkenlerine göre anlamlı bir fark bulunmamıştır.“Öz Denetim”alt boyutunda ise cinsiyete göre anlamlı bir fark görülmüştür. Öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile eleştirel düşünme becerileri arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin öğrenmelerini düzenleme ve meraklılık konusunda yoksunluklarını azaltmak, karar verme, öz düzenleme, kendine güven ve öz denetim açısından da daha iyi seviyeye gelebilmelerini sağlamak amacıyla çeşitli kişisel gelişim programlarına yönlendirilebilir. İdareciler, öğrenciler, eğitim fakültesi öğretim elemanları üzerinde de benzer çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine secondary school teachers' tendency towards critical thinking and lifelong learning. The screening model was used in the research. The population of the research consists of 3374 secondary school teachers working in the central districts of Yesilyurt and Battalgazi in Malatya in the 2018-2019 academic year. Data were collected from 403 teachers using simple random sampling method. Lifelong Learning Scale developed by Diker Coşkun (2009) and Critical Thinking Scale adapted by Ağdacı (2018) from the Critical Thinking Scale of Semerci (2000) were used as data collection tools. Descriptive analyzes were conducted to determine lifelong learning and critical thinking skills of secondary school teachers. In the analysis of the data, non-parametric tests were used to determine whether there was a significant difference according to gender, seniority and branch variables; Correlation analysis was performed to determine the relationship between them. In the study, lifelong learning tendencies of secondary school teachers were found to be high. According to the analyzes, lifelong learning tendencies of teachers do not show significant differences according to gender, seniority and branch. A significant difference was found in the“Curiosity Deprivation”sub-dimension according to gender and branch. The critical thinking skills of secondary school teachers were high. There was no significant difference in critical thinking skills according to gender, seniority and branch variables. In the sub-dimension of Self-Control, there was a significant difference according to gender. It has been found that there is a moderate positive relationship between teachers' lifelong learning tendencies and critical thinking skills. Teachers can be directed to a variety of personal development programs in order to regulate their learning and reduce their deprivation in curiosity and to improve themselves in terms of decision-making, self-regulation, self-confidence and self-control. Similar studies can be conducted on administrators, students and faculty of education faculty.