İlkokul öğretmenlerinin empati düzeylerinin demografik özelliklerine göre incelenmesi (Zeytinburnu-İstanbul örneği)
The explorati̇on of pri̇mary school teacher's emphaty level accordi̇ng to thei̇r demographi̇c characteri̇sti̇cs (the sample of Zeytinburnu-i̇stanbul)
- Tez No: 598799
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN SİVRİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Empati, Sınıf Öğretmeni, Eğitim, Empathy, Primary School Teacher, Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Araştırmamız ilkokul öğretmenlerinin empati düzeylerinin demografik özelliklere göre incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Zeytinburnu ilçesinde görev yapan 591 sınıf öğretmeni, örneklemi ise tesadüfi yolla seçilen okullarda görev yapan 190 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Kişisel Bilgi Formu ve Üstün Dökmen tarafından geliştirilen Empatik Beceri Ölçeği-B formu kullanılmıştır. Güvenirlik çalışması için EBÖ-B Formu altmış deneğe iki hafta arayla uygulamış ve r=.83 olarak bulunmuştur. Verilerin analizi SPSS programında sıklık (Frequency), tanımlayıcı istatistik, tek yönlü varyans analizi (One Way Anova) ve kruskall wallis varyans analizi testleri ile yapılmıştır. Araştırmamızın sonucunda öğretmenlerin empati düzeyleri ile demografik özelliklerinden yaş faktöründe 0,05 düzeyinde, hizmet süresi değişkeninde ise 0,01 düzeyinde anlamlı farklılık bulunmuştur. İncelenen diğer değişkenler fakülte türü, gelir düzeyi ve oturduğu ev parametresine göre ise 0,05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Empati önemli bir kişilik özelliği olarak bireyin doğum sonrası gelişiminin sağlanarak kişilik özelliklerinin önemli bir bölümünün oluşmasında etken olan sosyal çevresi ile etkileşimi sonucunda gelişmektedir. Bununla birlikte kişilik özelliği halini almasında ilk yakın sosyal dış çevreyi oluşturan ilköğretim sürecininde önemli olduğu bilinmektedir. Bireyin birçok kişilik özelliği model alma sonucu oluşabilmektedir. Bu anlamda araştırma grubunu oluşturan ilköğretim öğretmenlerinden elde edilen sonuçlar literatürce de desteklendiği üzere olumlu değerlendirilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the empathy levels of primary school teachers according to demographic characteristics. The population of the research consists of 591 classroom teachers working in Zeytinburnu district of Istanbul in 2018-2019 academic year and 190 primary school teachers, which are teaching in the schools that are randomly choosen. In the research, Personal Information Form and Empathic Skill Scale-B form which developed by Üstün Dökmen were used as data collection tools. For the validity and reliability study, EPQ-B Form was applied to sixty subjects at two-week intervals and found to be r = .83. The analysis of the data were analyzed by frequency, descriptive statistics, one way ANOVA and kruskall wallis variance analysis tests in SPSS program. As a result of the study, significant difference was found between the empathy levels and demographic characteristics of the teachers at the age factor of 0.05 and the duration of service variable at the level of 0.01. Additionally, no significant difference was found at the 0.05 level according to the other variables examined, faculty type, income level and house parameter. Empathy develops as a result of its interaction with its social environment, which is an important personality trait that provides an important part of personality traits by providing the individual's postnatal development. However, it is known that it is important in the process of primary education that constitutes the first immediate social external environment. Many personality traits of the individual can be formed as a result of modeling. In this sense, the results obtained from the primary school teachers in the research group can be evaluated positively as supported by the literature.