Otistik çocuğu olan anneler ve otistik çocuğu olmayan annelerin depresyon düzeyleri ve disosiyatif yaşantılarının incelenmesi
Investigation of depression levels and dissociative experiences of mothers with and without autistic children
  1. Tez No: 598998
  2. Yazar: BESTE HASIRCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, depresyon, disosiyasyon, Autism, Depression, Dissociation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Normal gelişim gösteren çocuğa sahip anneler ile çocuğu otizm tanısı almış annelerin depresyon düzeylerini ve disosiyatif yaşantılarını incelemek amacıyla yapılan bu araştırmaya İstanbul ilinde yaşayan, yaşları 18 yaş üstü olan kadın katılımcılardan, çocukları 2-5 yaş aralığında olup otizm tanısı almış anneler ve aynı yaş aralığında olup normal gelişim gösteren çocuğa sahip anneler olmak üzere 121 sağlıklı gönüllü anne katılmıştır. Araştırma özel bir danışmanlık merkezinde otistik çocuğa sahip annelere ve özel bir anaokulunda otistik çocuğa sahip olmayan annelerden onay alınarak uygulanmıştır. Katılımcılara ilişkin demografik bilgileri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Buna ek olarak Beck Depresyon Envanteri ve Disosiyatif Yaşantılar Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada katılımcılardan elde edilen verilerin parametrik analizlere uygun olup olmadığı sınanmıştır. Daha sonra betimsel istatistik sonuçlarına yer verilmiştir. Son olarak da çalışmanın amacına yönelik yapılan analiz sonuçları aktarılmıştır. Analizler sonucunda, ilk olarak, normal gelişim gösteren ve otizmli çocuğa sahip olan annelerin Beck Depresyon Envanteri toplam puan ortalamalarının anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmektedir. İkinci olarak, normal gelişim gösteren ve otizmli çocuğa sahip olan annelerin Disosiyatif Yaşantılar Ölçeği toplam puan ortalamalarının anlamlı düzeyde farklılaşmadığı görülmektedir. Otizmli çocuğa sahip annelerin depresyon bakımından riskli olması nedeniyle bu kişilere önleyici ve/veya tedavi edici terapötik müdahalelerin yapılması gerekli görünmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate dissociative experiences and depression levels of the mothers who have children with normal development and mothers who have children with autism. A total of 121 healthy volunteer mothers who had children with autism and who have children with normal development aged between 2-5 participated in this study. All participants are older than 18 years old and live in Istanbul. The research was carried out at private counseling center and a private kindergarden with the consent of the mothers who have children with autism and the mothers who do not have autistic children. A personal information form prepared by the researcher was used to collect demographic information about the participants. Moreover, Beck Depression Inventory and Dissociative Experiences Scale were used. In the study, it was tested whether the data obtained from the participants were suitable for the analysis of the parameters. Then, descriptive statistics are given. Finally, the results of the analysis were conveyed. According to the results of the analysis, it is seen that the mean total scores of the Beck Expression Inventory total of the mothers who have children with normal development and children with autism differ significantly. Secondly, it is observed that mothers with children with normal development and children with autism did not differ significantly in the total scores of the Dissociative Experiences Scale. Preventive and /or therapeutic therapeutic interventions appear to be necessary because mothers with children with autism are at risk for depression.