Accessing deverbal words in L1 and L2 Arabic: A masked-priming experiment
D1 ve D2 Arapçadaki fiil kökenli kelimelere erişim: Bir maskeli çalışma deneyi
  1. Tez No: 599025
  2. Yazar: SOHAIB M. F. ALWAHEIDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ ÇELE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil Bilimi, Kelime İşleme, Arapça, Psycholinguistics, Word processing, Modern Standard Arabic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Arapça, İbranice gibi Semitik dillerden biri olarak kabul edilir. Bu dilin morfolojisi, İngilizce gibi diğer dillerin morfolojisinden farklıdır. Arapçadaki morfolojinin Hint- Avrupa dillerine kıyasla farkı, ilk olarak süreksiz morfolojinin kullanımı ve ikincisi ise kelimeler veya gövdeler için bir kök ve kelime kalıbı ihtiyacıdır. Bu bağlamda kök ve kelime kalıplarının ne olduğunu açıklamalıyız. İlk olarak, kök genel bir şekilde bir anlam taşır ve çoğunlukla formda ünsüzleri içerir. İkincisi, esas olarak daha spesifik bir anlam taşıyan ve köke eklenecek dilbilgisel bir yönü olan kelime modelidir. Kelime kalıpları da isim kökenli veya fiil kökenli olabilir. Bu tür morfoloji Semitik dillerde (yani Arapça ve İbranice) (Boudelaa ve Marslon-Wilson (2011) bulunmaktadır. Arapçanın morfolojisinde kökler ve kelime kalıpları soyut morfemlerdir. Başka bir deyişle, bireysel olarak görünmezler ve her zaman bir yüzey formunu ortaya çıkarmak için birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Bu çalışma, maskeli deney paradigmasını kullanarak, belirli bir dilin D1 ve D2 konuşucularının karmaşık ve çok morfemik kelimeleri aynı veya farklı bir şekilde işleyebileceğine dair ruhdilbilimde sorulan en önemli soruya bir cevap bulmayı amaçlamaktadır. Karmaşık kelimeleri psikolingüistikte işlemek, verilen kelimeleri bir bütün kelime olarak işleyen veya çoklu morfemik veya karmaşık kelimeleri kurucu morfemlerine bölen tam Listeleme deseniyle gider, bu da ayrışma olarak adlandırılır. Ayrıştırıcılar ayrıca, hibrit işleme modeli olarak adlandırılan iki desene de gidecektir. Bu nedenle bu çalışmanın amacı, D1 ve D2 Arapça konuşanlar tarafından tercih edilen mekanizmayı bulmaktır. Bir ilişkiyi paylaşan asal ve hedef kelimelerle altı deneysel koşuldan oluşan bir grup oluşturuldu. Üç morfolojik koşul arasındaki astarlama, ortografik veya semantik bir ilişkiyi paylaşan üç koşulla karşılaştırıldı ve deney dizaynı Boudelaa ve Marslon-Wilson'dan (2005) alındı. Bu çalışma anadili Arapça olmayan konuşucuların, anadili Arapça olanlar ile fiil kökenli isimleri aynı şekilde işlemleyip işlemediğini ortaya çıkarmaktır. Başka bir deyişle,“Arapça olmayan ana dili konuşanlar L2 Arapça'daki fiil kökenli isimleri ayrıştırır veya tam olarak listeler mi”sorusuna cevap bulmak bu çalışmanın amacıdır. Çalışmamız iki gruba ayrılan 42 katılımcıyı içerir. İlk grup ana dili Arapça olanlardır ve 21 kişiden oluşur. Birinci grubun ortalama yaşı 24.80 iken, yaş aralığı 18-34'tür. İikinci gruptaki katılımcılar, sonuç olarak birinci grupla karşılaştırıldı, aynı sayıda katılımcı (21) dahil edildi (ortalama: 23, Aralık: 18-36, kadın: 12, erkek: 9). Tüm katılımcılar 11 yaşından sonra Arapça öğrenen ve anadili Türkçe konuşmacılardı. D2 grubundaki tüm konuşmacılar, Türk Dil Öğrenme Merkezi olan İstanbul Akademisi'nden seçilen ve Arapçada yetkin konuşmacılardır. Çalışmamızın sonuçları, anadili olmayan konuşmacıların karmaşık Arapça kelimeleri tam olarak Listeleme eğiliminde olduğu görüşünü doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Arabic language is considered one of the Semitic languages such as Hebrew. The morphology of this language is different from the morphology of the other languages such as English. The difference of morphology in Arabic compared with Indo-European languages, is first, the use of discontinuous morphology and second, the need for a root and word pattern for words or their stems. To put this together, we need to explain what the root and the word pattern is. First, the root has a meaning in a general way and includes consonants, mostly, in its form. Second is the word pattern that mainly carries a more specific meaning and has a grammatical aspect to be added to the root. Word patterns can also be nominal or verbal. This kind of morphology exists in Semitic languages (i.e. Arabic and Hebrew) Boudelaa & Marslon-Wilson (2011). Roots and word patterns, in Arabic morphology, are abstract morphemes. In other words, they do not appear individually, and they are always in need of each other to combine and give a surface form. The present study, using the masked experiment paradigm, aims at finding out an answer for the most important question asked in psycholinguistics as to whether L1 and L2 speakers of a given language can process complex and multi-morphemic words in the same or a different way. Processing complex words in psycholinguistics would go with the full-listing pattern, which is processing the given words as a whole word or splitting the multi-morphemic or complex words into their constituent morphemes, this is referred to in the field as decomposition. Parsers would also go for the two patterns as well which is called the hybrid model of processing. So, the purpose of this study is to find out the preferred mechanism used by L1 and L2 speakers of Arabic. A group of six experimental conditions were formed with prime and target words sharing a relationship. Priming between the three morphological conditions is compared with another three conditions which share a relationship that is orthographic or semantic. It is important to refer that our materials were adopted from Boudelaa and Marslon-Wilson (2005). This study examined whether non-native speakers of Arabic process the Arabic deverbal nouns in the same way as native speakers of Arabic. In other words, do non-native speakers of Arabic decompose or fully-list the deverbal nouns in L2 Arabic? Our study included 42 participants who were divided into two groups. The first group was our native-speaker participants. The number of the first group is 21 subjects. The mean age of the first group was 24.80 while the range of their ages was (18-34), The second group of subjects, the result of which were compared with the first group, included the same number of participants as 21 (mean:23, range:18-36, female:12, male:9). All the participants were native Turkish speakers who learned Arabic language after the age of 11. All the subjects in the L2 group were proficient speakers of Arabic language who were selected from ISTANBUL ACADEMY that is a Turkish center for language learning. The results of our study confirm the view that non-native speakers, just like natives, organize their mental lexicon regardless of their L1.