Okul öncesi döneminde çevre bilincinin çevre mühendisi perspektifinde edinilmesine yönelik yaklaşımların performansının değerlendirilmesi
Assesment of performances of differenet approaches to raise the environmental consciousness in pre-school period with respect to environmental engineering perspective
- Tez No: 599404
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL MENTEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevre Bilinci, Çevre Eğitimi, Çevre Mühendisliği, Okul Öncesi Eğitim, Çanakkale, Environmental Consciousness, Environmental Education, Environmental Engineering, Pre-School Education, Canakkale
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Çevre bilinci diğer yetenekler gibi küçük yaşlarda kazanılması gerekli olan bir düşünce ve davranış yapısıdır. 4 - 6 yaş arası okul öncesi çağdaki çocukların seçilmesi, sosyal ve duygusal yeteneklerinin yaşamlarının bu döneminde kazanmalarından dolayıdır. Tez çalışması, Çanakkale ilinin merkez ilçesinde bulunan 4 farklı kreşte eğitimlerini sürdüren 4-6 yaş aralığındaki öğrencilerden oluşmuştur. Çalışma çercevesinde toplam olarak 114 öğrenci dahil edilmiştir. Çalışmaya öncelik olarak, belirlenen 4-6 yaş aralığındaki çocukların halihazırda var olan çevre bilinçlerine ölçülerek başlanmıştır. Akabinde, planlanan oyunlar ve yaratıcı drama eğitimleri ile hazırlanan çevre eğitimi programı uygulanmıştır. Yapılan ön-gözlem ve uygulanan çevre eğitiminden yaklaşık olarak 25 – 30 gün sonar uygulanan son-gözlem ile çevre eğitiminin başarısı verilen olumlu nitetikteki cevaplar ile ortaya konulmuştur. Katlımcı öğrencilerin son-gözlem skorları genel olarak tüm kategorilerde başarılı bir artış göstermiştir. Son-gözlem sonuçlarına göre en başarılı skora sahip olan kategori %39,5 ile“Hava”olmuştur. Kreşler bazında incelendiğinde, kreşlerin genel başarı artışı %22,8 ile %46,0 arasında değişiklik göstermiştir. Katılımcıların son-gözlem başarı oranının çevre eğitimi sonrasında arttığı gözlenmiştir ve bulunan fark istatiksel bağlamda anlamlıdır (p0,05). Katılımcıların annelerin ve babaların meslek gruplarına göre ön-gözlem başarı oranları değişkenlik göstermektedir. Bu fark istatiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05). Katılımcı çocukların mevcut yaş döneminde edindikleri eğitimin sonucunda başarının artığından dolayı bunun minvalindeki eğitimlerin yaygın bir hale getirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Environmental awareness, is a skill and mindset that must be acquired at early ages just like other skills. The reason why the age group between 4 and 6 years was chosen here is that social and emotional development is gained in this period. This thesis involves the preschool students who are 4-6 years old and continuing their early-education in 4 different kindergartens in the central district of Çanakkale. A total of 114 students pareticipated to the study. Initially, the current environmental awareness of the students at 4-6 was evaluated. Afterwards, environmental education program, including planned games and creative drama activities were applied. Success ratio of the environmental education program was determined 25-30 days after the pre-observation and environmental education program by positive answers to the tests. In general, post-observation scores of the participated students showed increasing success in all categories. According to the post-observation results,“Air”had the highest success ratio among the categories with 39.5% success ratio. Based on the kindergartens, the overall success increase of kindergartens varied between 22.8% and 46.0%. The success ratios of the participants' post-observation increased after the applied environmental education and this difference was statistically significant (p0.05). The pre-observation success ratios of the participants differed according to the occupational groups of the mothers and fathers and this difference was not statistically significant (p>0.05). Since the educational success of the children in this age period is high, it is recommended to extend such education programs.