'In dominio sunt III Carrucae et vi serui et III ancillae': Understanding female slaves in early medieval England through Domesday Book
'In dominio sunt III Carrucae et vi serui et III Ancillae': 'Domesday Book' aracılığıyla erken orta çağ İngiltere'de kadın köleleri anlamak
  1. Tez No: 599501
  2. Yazar: MERYEM TUĞBA PEKŞEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PAUL LATIMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Domesday Book, Kadın Köleler, Orta Çağ'da Kadın, Cinsiyet, Domesday Book, Female Slaves, Medieval Women, Gender
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu tezin amacı, İngiltere'deki altı idari bölgeye ait Domesday Book kayıtlarının incelenerek on birinci yüzyıl İngilteresi'nde kadın kölelerin rolü ve yerini açığa çıkarmaktır. Orta Çağ'da kadınlar genel olarak, tasvir edilirse, bir erkeğin ya eşi ya da kızı olarak tasvir edilir; aksi takdirde görünmezdir. Ancak Domesday Book kayıtları, Erken Orta Çağ İngilteresi'nde kadın kölelerin varlığını açıkça ortaya koyar. Ayrıca bu kayıtlarda kadın kölelerden bir erkeğin ne eşi ne de kızı olarak bahsedilir. Daha da ilginci, birkaç dul kadın dışında, sadece kadın köleler hem köylü sınıfının erkek üyelerinden bağımsız hem de düzenli bir şekilde sayılmıştır. Cheshire, Gloucestershire, Herefordshire, Shropshire, Warwickshire ve Worcestershire idari bölgeleri, kayıtlarının diğer bölgelere göre daha fazla kadın köle sayısı sunması ve bu idari bölgelerin coğrafi olarak birbirlerine yakın olması nedeniyle bu araştırma için seçilmiş ve incelenmiştir. Domesday Book, kadın köleler hakkında sayısal olarak bilgi verir ancak bu kadınların toplumdaki konumları, görevleri ve potansiyel çalışma alanları çözülmesi gereken bir sır olarak kalmıştır. Bu sebeple, bu tez Domesday Book'un sayısal verilerine ve çalışma alanı olarak ipucu veren kayıtlarına dayanarak kölelerin, özellikle kadın kölelerin nerelerde çalıştırılmış olabileceğini araştırır. Bu yüzden, bu tez, sınıfları ve cinsiyetleri kadın kölelerin hayatını kısıtlamış olsa da onların Erken Orta Çağ İngiliz toplumunun aktif üyeleri olduğunu ortaya koyar.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to provide an insight into the place and role of female slaves in eleventh-century England by examining the records of six counties in Domesday Book. In a general sense, medieval women are portrayed, if they are, as either wives or daughters; otherwise, they are invisible. However, Domesday Book reveals the presence of female slaves in Early Medieval England. They do not seem to be linked to any father or husband, and more interestingly, only female slaves are enumerated with a constant and regular pattern, and separately from the male members of peasantry with a few exceptions of widows. The records of the counties Cheshire, Gloucestershire, Herefordshire, Shropshire, Warwickshire, and Worcestershire are selected and examined due to the fact that they have a greater number of female slaves than the other counties and they are geographically close to each other. Domesday Book offers statistical data of female slaves; however, their position, their duties and potential working areas remain a puzzle to be solved. Therefore, this thesis explores the possible places where slaves, especially female slaves may have been put to work, based on the number and clues of possible occupations obtained from Domesday Book. In this respect, it manifests that female slaves were active members of Early Medieval English society even though their class and gender may have restricted their life.