Kent kimliğinin sürdürülebilmesinde kent müzelerinin rolü: Antalya Kent Müzesi örneği
The role of city museums in maintaining city identity: Antalya City Museum example
- Tez No: 599550
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KAYIKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Müzecilik, Sanat Tarihi, Public Administration, Museology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kent Kimliği, Kent Müzesi, Sürdürülebilirlik, Kentsel Bellek, Toplumsal Hafıza, Antalya Kent Müzesi, City, City Identity, City Museum, Sustainability, Urban Memory, Public's Memory, Antalya City Museum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Kentler günümüzde insan ilişkilerin yoğunlaştığı, değişim ve gelişmelerin olağanüstü bir hızda gerçekleştiği mekânlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Şüphesiz hızlı gerçekleşen bu süreç, olumlu olduğu kadar olumsuz da bir takım çıktıları beraberinde getirmektedir. Bu olumsuzluklardan belki de en önemlisi ise kentin kimlik değerlerinde meydana gelen bozulmalardır. Kentin kimliğini oluşturan fiziki, tarihi, sosyal, kültürel ve çevresel pek çok değer bu süreç içerisinde yıpranmakta, hatta kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Birçok kent birbirine benzemekte, kimliksiz kentlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu bakımdan kentlerin bütün değerleriyle birlikte varlıklarının doğru okunup, yorumlanması büyük öneme sahiptir. Kentler gün geçtikçe insanlık için daha önemli sorun yumakları ve ümit odakları oldukça, kentlerin geleceğinde rol oynayabilecek kurumlara olan ihtiyaç da artmaktadır. Bu doğrultuda ülkemizde özellikle son 20 yıldır yaygınlaşmaya başlayan kent müzelerinin, kent kimliğinin sürdürülmesine büyük katkısı bulunmaktadır. Klasik bir müze anlayışından uzak şekilde daha çok kentin kimlik değerlerini ön plana çıkaran, kentsel ve toplumsal hafızayı canlandıran, kentlilik bilincini geliştirip, kentlerin geleceğinin daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesine hizmet eden kent müzeleri, kentler ve kentliler için en ehemmiyet teşkil eden kuruluşlardandır. Kent müzelerinin en son örneklerinden biri de Antalya'da kentlilerle buluşmak üzeredir. Son 50 yılda gerçekleşen göçlerle birlikte Antalya'da kent kimliği değerlerinin sürdürülmesi noktasında yaşanan sorunlarla birlikte, Antalyalı kimliği diğer kimlikler ardında kalma tehlikesi yaşamaktadır. Bu amaç doğrultusunda oluşturulmaya başlanan Antalya Kent Müzesi, bütünleştirici ve kaynaştırıcı eğitim faaliyetleri ile doğru bir kentlilik bilinci geliştirilip, kentsel kimlik değerlerinin gelecek kuşaklar için sürdürülebilir kılınması için çalışmalar yürütmektedir. Çalışmamızda Antalya Kent Müzesi'nin, kent kimliğinin sürdürülmesindeki rolü, gerçekleştirdiği çalışmalar ve hedefler üzerinden değerlendirilerek, özelde Antalyalıların, genelde ise Türkiye'deki tüm kentlilerin kendilerini sorgulayarak, kentlilik bilinçlerinin artırılması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the cities are the places where human relations are intensified, and changes and developments occur at an extraordinary pace. Undoubtedly, this rapid process brings along positive as well as negative results. The most important thing of these negativities is probably the deterioration in the identity values of the city. The physical, historical, social, cultural and environmental values that make up the identity of the city are worn out in this process, and are even faced with the danger of being lost. Many cities resemble each other, and the number of unidentified cities is increasing day by day. In this respect, it is of great importance to read and interpret the assets of cities with all their values. As the cities become more important problems for humanity and the focus of hope, the need for institutions to play a role in the future of cities is increasing. In this direction, the city museums, which have been spreading in our country especially for the last 20 years, have made great contributions to the maintenance of the city identity. Emphasizing the identity values of the city far more than a classic museum conception, revitalizing urban and social memory, developing urban consciousness and serving to build the future of cities on a more solid foundation, city museums are one of the most important institutions for cities and citizens. One of the most recent examples of the city museums is about to meet with the urbanities in Antalya. With the migrations in the last 50 years, the identity of Antalya has the danger of staying behind other identities with the problems experienced in maintaining the city identity values in Antalya. Antalya City Museum, which is created for this purpose, carries out studies to develop an accurate urbanity awareness with integrative and fusing training activities, and to sustain urban identity values for future generations. In our study, the role of Antalya City Museum in maintaining the city's identity is assessed through the studies and objectives it has performed. Thus, it aims to increase the awareness of citizenship by questioning themselves in particular for urbanities in Antalya, and all the urbanites in Turkey in general.