Ocak ayı etkisinin BRİCS ülkeleri ve Türkiye'de GARCH (P,Q) modeli ile test edilmesi
Brics countries of the january effect and GARCH in Turkey (P, Q) with model testing
  1. Tez No: 599594
  2. Yazar: BENAY BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK KENDİRLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: BRICS, BİST, Etkin Pazar Hipotezi, GARCH, Ocak Ayı Etkisi, BRICS, BIST, Effective Market Hypothesis, GARCH, January Effect
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çalışmada, 1996-2016 yılları arasında Türkiye ile BRICS ülkeleri borsalarının aylık dönemlerde kapanış verileri kullanılarak elde edilen getirilerde Ocak Ayı etkisi GARCH modeli ile incelenmiştir. Araştırma neticesinde ülkelerin genelinde aylık bazda pozitif getiriler daha fazla olmak üzere en çok negatif getirinin olduğu ülke borsasının BİST olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan varyans dağılım analizi neticesinde de söz konusu getirilerin farklılıklaşması BİST'te diğer ülkelere nazaran daha fazladır. Bununla birlikte en yüksek getirinin sağlandığı ülke de Mart ayı getirisi olarak BİST olduğu gözlemlenmiştir. Çalışmanın konusu çerçevesinde BRICS ülkeleri ile BIST'te ocak ayı etkisinin varlığından söz etme olanağı bulunmamaktadır. GARCH modeli çerçevesinde ülkeler arasında uzun dönemli ilişki olsa da bu durum etkin piyasa hipotezini ortadan kaldıran bir durum olarak değerlendirilmemektedir.
Özet (Çeviri)
In the study, between the years 1996-2016 in the closing months of the BRICS countries with data obtained using the impact of Turkey's stock market return in January was examined by GARCH. As a result of the research, it was observed that the country stock exchange with the highest negative return was the BIST, with positive returns on a monthly basis. As a result of the variance distribution analysis, the difference between these returns is higher in BIST than in other countries. However, it was observed that the highest yield was provided as BİST in March. Within the framework of the study, there is no possibility to mention the January effect of BRICS countries and BIST in January. Although there is a long-term relationship between countries within the framework of the GARCH model, this situation is not considered as a situation that eliminates the effective market hypothesis.