Çocukluk çağı travması yaşamış ergen ve genç erişkinlerde anhedoni ve benlik saygısı ilişkisinin incelenmesi
An investigation of relationship between anhedonia and self-esteem in adolescence and young adults with childhood trauma
  1. Tez No: 599609
  2. Yazar: SUDE SÜZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Anhedoni, Benlik Saygısı, Ergenlik, Genç Erişkinlik, Childhood Traumas, Anhedonia, Self-Esteem, Adolescence, Young Adults
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma 16-29 yaş arası ergen ve genç erişkinleri kapsamaktadır ve bu çalışmada çocukluk çağı travması yaşamış ergen ve genç erişkinlerde anhedoni (zevk alamama) ve benlik saygısı ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çocukluk dönemi benlik saygısının gelişmeye başladığı dönem olarak kabul edilmektedir. Bu dönemde meydana gelen çocukluk çağı travmaları ergenlik ve genç erişkinlikte benlik saygısını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bir diğer önemli konu ise anhedoni üzerine çok fazla araştırmanın olmaması, genel olarak anhedoninin depresyon içerisinde ele alınması, çocukluk çağı ve anhedoni ilişkisiyle ilgili çok fazla araştırmanın yapılmaması, bu araştırmada anhedoninin de ölçülmesine olanak sağlamıştır. Bu yüzden araştırmanın amacı ergen ve genç erişkinlerde çocukluk çağı travması yaşamışların benlik saygısını ve anhedoni (zevk alamama) oranlarını değerlendirmektedir. Araştırma, İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinde bulunan Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesi Sosyal Bilimler Fakültesi öğrencilerinden oluşan 200 kişilik örneklem üzerinde uygulanmıştır. 200 katılımcının 99'u erkek, 101'i kadın katılımcıdır. Üniversite yönetiminden alınan onam formunun akabinde, üniversite öğrencileri, araştırma değişkenlerinin ölçülmesi amacıyla verilen anketleri yanıtlamışlardır. Sosyodemografik bilgi formu öğrencilerin cinsiyet, yaş, eğitim durumu gibi bilgilerini ölçmek için kullanılmıştır. Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, katılımcıların çocukluk çağındaki travmalarını ölçmek için kullanılmış beş alt tip travmayı ölçen ölçektir. Benlik saygısı oranlarını ölçek için Rosenberg Benlik Saygısı Envanteri ve Anhedoni (zevk alamama) oranlarını ölçmek için ise Snaith-Hamilton Haz Ölçeği kullanılmıştır. İstatistiksel yöntemler, araştırma değişkenlerini ve diğer demografik değişkenlerin araştırmanın değişkenleriyle ilişkilerini kapsamaktadır. iii Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, araştırmanın değişkenleri ile katılımcıların demografik bilgileri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Erkek katılımcılar kadın katılımcılara göre çocukluk çağı travmaları, anhedoni ve benlik saygısından daha fazla puan almışlardır. Yaş dağılımı ile anhedoni ilişkisine bakıldığında genç erişkinlerin anhedonisi istatistiksel olarak daha yüksek çıkmıştır. Benlik saygısı ise genç erişkinlikte düşmektedir. Benlik saygısı ve çocukluk çağı travması arasında anlamlı düşük düzey ilişki bulunmuştur. Benlik saygısı ve anhedoni arasında anlamlı yüksek düzey ilişki bulunmuştur. Anhedoni ve çocukluk çağı travmaları arasında ise anlamlı orta düzey ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study included adolescents and young adults aged between 16-29 years. The purpose of this study was to investigate the relationship between anhedonia and self-esteem in adolescent and young adults who had childhood trauma. Childhood period is accepted as the period when self-esteem begins to improve. Childhood traumas which are occurring during this period may negatively affect self-esteem in adolescence and young adulthood. Another important issue is that there is not much research on anhedonia, the lack of much investigation on the relationship between childhood and anhedonia. Generally, anhedonia defined in depression and in this study anhedonia has also been measured. Therefore, the aim of the study is to evaluate the effect of anhedonia on the self-esteem of children who have experienced childhood trauma in both adolescent and young adults. The study was progress in a 200-person sample of Üsküdar University Çarşı Campus Social Sciences Faculty students in Üsküdar district of İstanbul. Of the 200 participants, 99 were male and 101 were female participants. Following the consent form taken from the university administration, university students answered the questionnaires given for the purpose of measuring the research variables. The sociodemographic information form was used to measure students' knowledge such as gender, age, educational status. The Childhood Trauma Scale was used to measure five subtypes of trauma used to measure participants' childhood trauma. In order to measure the self-esteem ratios the Rosenberg Self-Esteem Inventory was used and the Snaith-Hamilton Pleasure Scale was used to measure the Anhedonia ratios. Statistical methods include research variables and relationships of other demographic variables with variables of the study. When the results of the study were examined, a significant relationship was found between the variables of the study and the demographic information of the participants. According to the female participants, male participants scored more than their childhood traumas, anhedonia and self-esteem. iv When the relationship between age distribution and anhedonia was examined, the anhedonia of young adults was statistically higher. Another significant issue, self-esteem decreases in young adulthood. A significant low level relationship was found between self-esteem and childhood trauma. A crucial high level relationship was found between self-esteem and anhedonia. An important medium level relationship was found between anhedonia and childhood traumas.