Okul öncesi dönemdeki çocukların bağlanma stilinin ebeveyn duygu dışa vurumu ve dürtüselliği ile ilişkisi
The relationship between preschool children's attachment style and parental emotion expression and impulsivity
- Tez No: 599633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem, bağlanma, dürtüsellik, duygu dışa vurumu, ebeveyn dürtüselliği, ebeveyn duygu dışa vurumu, Preschool, attachment, impulsivity, emotion expression, parental impulsivity, parental emotion expression
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi dönemdeki çocukların bağlanma stilinin ebeveynlerin duygu dışa vurumu ve dürtüselliği ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2018-2019 eğitim öğretim yılında anaokuluna devam etmekte olan 4-6 yaş aralığındaki 30 çocuk ve 30 anne oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerini toplamak için“Demografik Bilgi Formu”,“Duygu Dışa Vurum Düzeyi Ölçeği”,“Barratt Dürtüsellik Ölçeği”ve“Bağlanma Öykü Tamamlama Testi”kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler, Statistical Package for Social Science for Windows (SPSS) 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, ebeveynlerin Duygu Dışa Vurum Düzeyi Ölçeğinin alt boyutu olan müdahalecilik alt ölçeğinden aldıkları puanlar ile güvensiz bağlanma stili arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur. Buna göre, güvensiz bağlanma stiline sahip çocukların ebeveynlerinin güvenli bağlanma stiline sahip çocukların ebeveynlerine kıyasla daha yüksek müdahalecilik düzeyine sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca çalışan annelerin Barratt Dürtüsellik Ölçeğinin motor dürtüsellik alt boyutundan aldıkları puanların çalışmayan annelere kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bakım veren ve çocuk arasındaki bağın sağlıklı bir şekilde gelişmesi çok önemlidir. Bu sağlıklı bağın temelleri doğumdan itibaren oluşmaya başlar ve yaşam boyu devam eder. Bu süreçte anne ve babaların çocuğun bakımını, beslenmesini ve güven ihtiyacını sürekli olarak sevgi dolu ve içten bir şekilde karşılamaları büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the relationship between attachment style of preschool children and emotion expression and impulsivity of parents. The sample of the study consists of 30 mothers and 30 children aged 4-6 years on kindergarten in 2018-2019 academic year. In order to collect the data of the study,“Demographic Information Form”,“Survey of Emotion Expression Level”,“Barratt Impulsivity Scale”and“Attachment Story Completion Task”were used. The data collected in the study was analyzed by Statistical Package for Social Sciences for Windows (SPSS) 21.0 program. As a result of the analyzes, a statistically significant difference was found between the scores obtained from the interventionism subscale, which is the subscale of the Survey of Emotion Expression Level, and the insecure attachment style. Accordingly, it was observed that the parents of children with insecure attachment style had a higher level of interventionism than the children of parents with secure attachment style. In addition, it was found that the scores obtained from the motor impulsivity subscale of the Barratt Impulsivity Scale were higher in the working mothers than the non-working mothers. It is very important that the bond between the caregiver and the child develops in a healthy way. The foundations of this healthy bond begin to form from birth and continue throughout life. In this process, it is very important that parents meet the care, nutrition and trust need of the child in a loving and sincere manner.