Atasözleri ve deyimleri barındırması bakımından 7. sınıf Türkçe ders kitaplarının karşılaştırılması
Comparison of provisions and qualifications of 7th grade Turkish textbooks
  1. Tez No: 600029
  2. Yazar: HÜSEYİN AKYOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN AÇIK ÖNKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe ders kitapları, metinler, atasözleri, deyimler, karşılaştırma, Turkish textbooks, texts, proverbs, idioms, comparison
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Türkçe ders kitaplarındaki metinlerin anlatımlarının atasözleri ve deyimleri barındırması bakımından zengin olması beklenmektedir, ancak yapılan incelemeler sonucunda ders kitaplarındaki okuma metinlerinde atasözlerine ya hiç rastlanmamakta ya da çok az rastlanmaktadır. Deyimlerin ders kitaplarında yer alma durumu ise değişkenlik göstermektedir. Bu doğrultuda öğrenciler metinlerde dilin zenginliğini yansıtan ve kültürün taşıyıcısı olan atasözleri ve deyimlerle yeterli seviyede karşılaşamamaktadırlar. Bu durum, öğrencinin kültürünü tanıması, dilinin zenginliklerini görmesi, sözcük dağarcığını, mecazları anlama, soyutlama ve yorum yapabilme becerilerini geliştirme bakımından büyük eksikliklere yol açmaktadır. Bu eksiklikleri tespit etmek amacıyla araştırmada, örneklem olarak Milli Eğitim Bakanlığına ve Meram Yayıncılığa ait 7.sınıf Türkçe ders kitapları incelenmek ve karşılaştırılmak üzere seçildi. Bu iki kitap, tarama metodu ile atasözleri ve deyimleri barındırma bakımından incelendi. Elde edilen veriler doküman incelemesi yapılarak, betimsel yöntem kullanılarak incelendi, karşılaştırıldı ve değerlendirildi. Milli Eğitim Bakanlığı ve özel yayıncılığa ait 7.sınıf Türkçe ders kitapları örnekleminde atasözü ve deyimler tespit edildikten sonra bu yönde öğrencilere kazandırılacak söz varlığını ortaya koyması bakımından ulaşılan veriler karşılaştırıldı.“Kitaplarda yer alan atasözlerinin temalara göre bulunma durumu nedir? Kitaplarda yer alan deyimlerin temalara göre bulunma durumu nedir? Atasözü ve deyimlerin MEB ve özel yayın kitapta temalara göre bulunma durumu değişkenlik göstermekte midir?”sorularına cevaplar arandı. Bu cevaplara göre sonuçlara gidildi ve bu çalışmada, elde edilen bulgulardan yola çıkılarak eksikliklerin giderilmesi için öneriler geliştirildi.
Özet (Çeviri)
Comparison of 7th grade Turkish textbooks in terms of including proverbs and idioms. Expressions in texts are expected to be rich in terms of including proverbs and idioms in Turkish textbooks, how ever the proverbs in the texts in Turkish textbooks aren't found or very few are encountered. The fact that the idioms are included in the textbooks shows variability. Therefore, students can't experience the idioms and provebs that are reflecting the richness of the language and transferring the culture in texts adequately. This situation causes major deficiencies for students in familiarizing their own culture, realizing the values of the language, improving the ability of understanding the metaphors, abstraction and commentary. In order to identfiy these deficiencies, 7th grade Turkish textbooks belonging to Ministry of National Education and Custom Publishing are chosen as a sample to be analyzed and compared in this research. These two boks have been examined with the method of scanning in terms of including proverbs and idioms, the data obtained that subjected to document review was analyzed, compared and evaluated using descriptive method. Once the proverbs and idioms have been determined in National Ministry of Education and Custom Publishing 7th grade Turkish textbooks, the datas have been compared in terms of presenting the contents to the students. What is the status of proverbs in books according to themes, what is the status of idioms in books according to themes, Is there a change in the status of proverbs and idioms according to themes in the book, are questioned in this research. According to the answers of these questioons, results were achieved and based on the results of this research, suggestions have been developed for the elimination of deficiencies.