Kur'an'da kadınlar ve erkekler
Women and men in the Qur'an
- Tez No: 600060
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BAYRAKTUTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Erkek, Kadın, Qur'an, Man, Woman
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bazı eleştirmenler, İslam'ın Kadına haklarını yeterince vermediğini ve onu ezildiğini iddia etmektedirler. Hâlbuki kadın konusunu sağlıklı bir şekilde değerlendirmek için Kur'an'daki kadın tipiyle tarih boyunca var olan kadın tipini birbirinden ayırmak gerekir. Kadın konusuna eleştiri getirenler, İslam dininin temel kaynakları olan“Kur'an”ve“Hadis”kitaplarındaki kadınlarla ilgili hükümleri değerlendirip tarihsel süreçte kadının içinde bulunduğu hukuki, sosyo-ekonomik ve politik konumunu eleştirmektedirler. Kur'an'da kadın sorunu olduğunu iddia edenler kadın ve erkeğin her konuda“eşit”olması gerektiğini düşünmektedirler. Hâlbuki Kur'an'a göre insan cinsi olarak kadın ve erkek eşittirler, fakat kadının kendine has biyolojik, fizyolojik ve psikolojik özelikleri ile erkek cinsinden ayrılır. Yüce Allah, kadın veya erkekten birini, diğerinden üstün tutmak yerine birbirinin tamamlayıcısı olduğunu beyan etmekte ve insanların değerlerinin takvadaki üstünlüklerinde olduğu gerçeğini vurgulamaktadır. Garaudy'nin dediği gibi“erkek hâkimiyetine dayalı altı bin yıllık ataerkil toplum yapısından bu yana insanlık kadın boyutu yönünden kötürümdür.”Bu süreç içerisinde peygamberlerin yaptıkları olumlu katkılar, erkeklerin“güçlü”oluşları nedeniyle kısa sürede yok edilmiştir. Bu kanaatimiz büyük ölçüde son Peygamber'den sonrası süre için de geçerlidir. Bu sürecin Kur'an'ın kadına verdiği ahlakî -toplumsal konum açısından bilimsel bir kritiğini yapmak ayrı ve büyük bir sorumluluktur. Fakat kadın sorununun islam'ın (Kur'an ve sahih sünnet)“yumuşak karnı”olmaktan çıkarılıp“mefahir kaynağı”haline getirilmek isteniyorsa, temel metinlerdeki (Kur'an, Hadis) kadın-erkek ilişkileri üzerine söylenenleri, tarihsel bağlamında, cinslerine eşitliği kadar farklılığı, cinslerin fonksiyonel bütünleyiciliği ve nihayet Arap dilinin erkeksi yapısı gözönünde bulundurularak anlamaya çalışmalıdır.
Özet (Çeviri)
Some critics argue that Islam does not give women enough rights and oppresses her. However, in order to evaluate the issue of women in a healthy way, it is necessary to distinguish between the type of women in the Qur'an and the type of women that existed throughout history. Those who criticize the issue of women evaluate the provisions related to women in the“Qur'an”and ip Hadith“books, which are the main sources of Islamic religion, and criticize the legal, socio-economic and political position of women in the historical process. Those who claim to have a women's problem in the Qur'an think that men and women should be ”equal da in all matters. However, according to the Qur'an, men and women are equal as men, but they are separated from men by their biological, physiological and psychological characteristics. Almighty Allah declares that one of the men or women is complementary to each other instead of superior to the other and emphasizes the fact that the values of people are in their superiority in the supplication. As Garaudy said,“humanity has been crippled in terms of women since the six thousand-year patriarchal social structure based on male domination.”In this process, the positive contributions of the prophets were eliminated in a short time due to the fact that men were“strong”. This is largely true for the period after the last Prophet. It is a separate and great responsibility to make a scientific critique of this process in terms of the moral-social position that the Qur'an gives to women. However, if the women's question is to be removed from the“soft belly”of Islam (Qur'an and sahih sunnah) and turned into a“source of mefahir”, what is said in the main texts (Qur'an, Hadith) on the relationship between men and women, in the historical context, equality to gender differences, functional complementarity of the sexes and finally the masculine structure of the Arabic language.