12 -14 yaş kız voleybolcularda pliometrik ve dairesel antrenman çalışmalarının sıçrama performansı üzerinde etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of plyometric and circular training exercises on jumping performance of female volleyball players between the ages of 12 and 14
  1. Tez No: 600411
  2. Yazar: ERDOĞAN KIRIŞTI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHİM COŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: voleybol, pliometrik, dairesel, teknik, sıçrama performansı, volleyball, plyometric, circuit, technical, jump performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı 12-14 yaş kız voleybolcularda pliometrik ve dairesel antrenman çalışmalarının sıçrama performansı üzerine etkisini belirlemek ve farklılıklarını ortaya koymaktır. Araştırmaya katılan 36 sporcunun yaş ortalaması 13,26±0,76 yıl olarak saptanmıştır. Araştırmaya katılan sporcular basit rastgele örnekleme yöntemiyle 3 gruba ayrılmıştır: pliometrik antrenman grubu (12 katılımcı), dairesel antrenman grubu (12 katılımcı), teknik antrenman grubu (12 katılımcı). Tüm gruplara haftada 3 gün 15 haftalık antrenman programı uygulanmıştır. Çalışmalar uygulanmadan önce ön test yapılmış elde edilen veriler kaydedilmiştir. 15 haftalık antrenman programı sonucunda son test yapılmış elde edilen verilen kaydedilmiştir. Veriler ortalama (X ̅) standart sapma (Std.Sp), minimum (Min.), ve maksimum (Mak.) olarak sunulmuştur. Verilerin normallik dağılımı ön ve son testler sonrası parametrik istatistiksel analizin kullanılmasına izin veren Shapiro-Wilk testi kullanılarak doğrulanmıştır. Ön ve Son Testlerin aritmetik ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığını sınamak amacıyla eşleştirilmiş T testi uygulanmıştır. Gruplar arası farklılıklar ANOVA testi ile değerlendirilmiş ve hangi grupla arasında fark olduğu Post-Hoc (Çoklu Değerlendirme) Tukey testi kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen bütün veriler, %5'lik anlamlılık düzeyi varsayılarak tüm istatistiksel analizler, Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi kullanılarak yapıldı (SPSS 25.0). Çalışmamızda ön test- son test sonuçları bakımından değişkenlerinin eşleştirilmiş T testi ile karşılaştırılması sonuçlarına göre, Tek Elle Sağlık Top Fırlatma son test ortalama değerleri, ön test ortalama değerlerinden anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (t= 2,811, p= 0,008). Durarak Atlama son test ortalama değerleri, ön test ortalama değerlerinden anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (t= 3,463, p= 0,001). Dikey Sıçrama son test değerleri, ön test değerlerinden anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (t= -2,462, p= 0,019). 30 sn. Sıçrama Frekansı son test değerleri, ön test değerlerinden anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (t= 2,319, p= 0,026). Diğer değişkenlerin ön test ve son test ortalama değerleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir (p > 0,05). Araştırmada ele alınan değişkenlerin üç grup açısından farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemeye yönelik yapılan tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonuçlarına göre Dikey Sıçrama ortalama değerlerinin üç grup arasında farklılaştığı görülmüştür. Yapılan Tukey çoklu karşılaştırma testine göre farklılığın dairesel grup ile teknik grup ve teknik ile pliometrik grup arasında olduğu tespit edilmiştir. Teknik grubun ortalama değerleri, dairesel ve pliometrik grupların ortalama değerlerinden anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (F2-33= 6, 710, p = 0,004). Analiz sonucunda Bosco testi değerlerinin üç grup arasında farklılaştığı tespit edilmiştir. Yapılan Tukey çoklu karşılaştırma testine göre farklılığın dairesel grup ile teknik grup ve teknik ile pliometrik grup arasında olduğu tespit edilmiştir. Teknik grubun ortalama değerleri, dairesel ve pliometrik grupların ortalama değerlerinden anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (F2-33= 7,083, p = 0,003). Bulgulara göre; 15 haftalık pliometrik, dairesel ve teknik antrenman çalışmaları sonucunda, sporcuların performans ölçümleri birbirleri ile karşılaştırıldığında pliometrik ve dairesel gruba göre teknik grup sporcuları sıçrama performans değerleri istatistiksel olarak anlamlı derece geliştiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine the effects of plyometric and circular training exercises on the jump performance of female volleyball players and to reveal their differences. The study was carried out with the participation of 36 female volleyball players between the ages of 12-14. The mean age of the participants was 13,26±0,76. The athletes participating in the study were divided into 3 groups by simple random sampling; the plyometric training group (12 participants), the circular training group (12 participants) and the technical training group (12 participants). All groups received a three hour week training program for 15 week. All three groups were pre-tested before training and the obtained data were recorded. At the end of the 15-week training program, a final test was carried out, which were also recorded. The data are presented as mean (X ̅) standard deviation (Std.Dev.), minimum (Min.), And maximum (Max.). The normality distribution of the data was confirmed by using Shapiro-Wilk test, which allowed the use of parametric statistical analysis following pre and post-testing. In order to test the significance of the difference between the arithmetic means of the pre and post tests, paired T test was applied. Differences between the groups were evaluated using the ANOVA test, while understanding which groups it difference from were determined using Post-Hoc Tukey test. All statistical analyzes were performed using Statistical Package for Social Sciences (SPSS 25.0), assuming a 5% significance level. According to comparison results of pre and post-test variables carried out with the paired T test, the mean values of the post-test for One-Handed Health Ball Throw posttest were significantly higher than the pre-test mean values (t = 2.811, p = 0.008). The post-test mean values were also significantly higher than the pre-test mean values (t = 3,463, p = 0.001) with Halted Jumping. The Vertical Jumping post-test values were significantly lower than the pre-test values (t = -2.462, p = 0.019). 30 sec. Bounce Frequency posttest values were significantly higher than the pre-test values (t = 2,319, p = 0,026). There was no significant difference between the pretest and posttest mean values of the other variables (p> 0.05). According to the one-way analysis of variance (ANOVA) results, which determined whether the variables discussed in the study differed among the three groups, it was found that the Vertical Jumping mean values were different. According to the Tukey multiple comparison test, a difference was found between the circular group and the technical group, and the technical and the plyometric group. The mean values of the technical group were significantly higher than the mean values of the circular and plyometric groups (F2-33= 6, 710, p = 0,004). As a result of the analysis, Bosco test values were found to be different between the three groups. According to the Tukey multiple comparison test, a difference was found between the circular group and the technical group, and the technical and the plyometric group. The mean values of the technical group were significantly higher than the mean values of the circular and plyometric groups (F2-33= 7,083, p = 0,003). According to the findings; as a result of 15 weeks of plyometric, circular and technical training studies, the performance measurements of the athletes were compared with each other. The jump performance values of the technical group athletes were statistically significantly higher than the plyometric and circular group.