Geri Dön

Döneminin sanat/edebiyat, fikir, sosyal ve siyasî olayları içinde Ahmet Haşim

Ahmet Haşim in the artistic/literary, intellectual, social, and political events of his era

  1. Tez No: 600525
  2. Yazar: FUNDA DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZİM YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Haşim, şiir, nesir, edebiyat, dönem, Ahmet Haşim, poetry, prose, literature, era
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209

Özet

Tarih ve edebiyat birbirinden kopmaz bağlarla bağlıdır ve tarihimize ayna tutanlardan bir zümre olarak edebiyatçılar, toplumun her kesimine ulaşmaları bakımından belki de tarihçilerden bile daha çok göze çarpan kimseler olmuşlardır. Bir edib, kitleleri yönlendirebilecek etkileme gücüne sahiptir. Tarih bize bunun örneklerini gösterir. İnsanlığın binlerce yıllık değişiminin, ilerleyişinin belki de en kanlı yüzyılına tanıklık eden bir şair olarak Ahmet Haşim, şiiriyle, bu umut, korku ve heyecan çağına adeta başka bir beldeden bakmış ve bu bakışın savunucusu olmuştur. Bu tavrı onu Türk edebiyatının en çok eleştirilen ediblerinden biri yapmıştır. Bu tez ile şiiriyle eş zamanlı başladığı ve aralıksız devam ettiği düzyazı faaliyetlerine bakıldığında Haşim'in dünyaya toplumun tam içinden en samimi gözlerle baktığını, değerlendirmelerinde son derece objektif bir tutum sergilediğini görüyoruz. Haşim, şiirinde asla ödün vermediği ve kapalı bir dille yakaladığı estetiği, düz yazılarında son derece ölçülü, açık bir dille yakalamış, isabetli çıkarımlarıyla çağının sağlıklı bir panoraması ve hatta çağının ötesine de taşan, toplumun her bireyini kucaklayan bir yazılar bütünü meydana getirmiştir. O tüm“zekâ”sını nesrine,“deha”sını ise şiirine vakfetmiş bir sanatçıdır. Bu çalışmada Ahmet Haşim'in sağlığında yayımladığı Bize Göre, Gurabahâne-i Laklakan ve Frankfurt Seyahatnamesi isimli düzyazı eserleri ile Göl Saatleri ve Piyâle isimli şiir kitapları, bunların yanısıra çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanmış olup ismi geçen eserlere almadığı şiir ve düzyazıları incelenmiş, döneminin sanat/edebiyat, sosyal, fikir ve siyasî olayları çerçevesinde konu bütünlüğü göz önünde bulundurularak, kronolojik olarak değerlendirilmiştir.

Özet (Çeviri)

History and literature are bound together with unbreakable bonds and as a class who holds up a mirror to history, literary figures are perhaps more striking than historians in terms of reaching every part of the society. A writer or a poet has the power of influencing and guiding the masses. In history, we have examples of this. As poet who witnessed perhaps the bloodiest century for the thousands of years of human progress, Ahmet Haşim, has watched this age of hope, fear, and excitement from a different 'topia' through his poetry and has become the defender of this perspective. His disposition made him one of the most critiqued figures in Turkish literature. With this thesis, we see that Haşim has watched the world with the most sincere eyes, from fully within society, and exhibited an incredibly objective attitude in his assessments when considering the prose he wrote simultaneously with his poetry and continued without interruption. Haşim's aesthetic which he captured in his poetry without compromise and with veiled language, was explicit and open his prose. He brought together writings that transported a healthy and, indeed, transcendent, panorama of the age and with his felicitous implications and that embraced each individual in society. He is an artist who fully devoted his“intellect”to his prose and his“brilliance”to his poetry. This study reviews the prose works entitled Bize Göre, Gurabahâne-i Laklakan and Frankfurt Seyahatnamesi and the book of poetry entitled Göl Saatleri and Piyâle that have been published when Ahmet Haşim was alive and in addition to these, the poetry and prose that have been published in various newspapers and magazines but that he did not include in the aforementioned works. And then it chronologically evulates the subject integrity of these works within the context of the artistic/literary, social, intellectual, and political events of the era.

Benzer Tezler

  1. Ara nesilde tenkid

    Başlık çevirisi yok

    MAHMUT BABACAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1993

    Türk Dili ve Edebiyatıİstanbul Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BİROL EMİL

  2. Çağdaş Suriye nesrinde siyasî hapishane edebiyatı üzerine eleştirel bir bakış

    The literature of political prisons in contemporary Syrian prose analytical prepective

    ABDOLGADER MOHAMED ALİ

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2014

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıSelçuk Üniversitesi

    Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. FİKRET ARSLAN

  3. Türk Edebiyatı dergisinin sistematik dizini ve seçilmiş şiirler üzerine bir inceleme (Yıl:1981 – 1985, Sayı: 87-149. Sayılar)

    Systematic index of the journal of Turkish Literature and a study on the selected poems (Year:1981 – 1985, Issue: 87 – 149)

    SİNEM TUTAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Türk Dili ve EdebiyatıNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SİBEL BULUT

  4. Türk düşüncesinde Nurettin Topçu'nun yeri ve siyaset sosyolojisi açısından devlet ve demokrasi anlayışı

    The Place of Nurettin Topçu in the Turkish ideology and his concept of state and democracy from the point of sociology of politics

    MUSTAFA ŞAHİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    Siyasal BilimlerHacettepe Üniversitesi

    DOÇ.DR. NEVİN GÜNGÖR ERGAN

  5. Çınaraltı Dergisinde şiir

    Poetry in Çınaraltı Magazine

    MELİKE HASGÜL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Türk Dili ve EdebiyatıNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. RAMİS KARABULUT