Renewable energy policies for sustainable business: Comperative study between EU and Turkey
Sürdürülebilir iş için yenilenebilir enerji politikaları: AB ve Türkiye arasında karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 600605
  2. Yazar: HTET MYAT AUNG AUNG
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. ÖZGÜL UYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, İşletme, Economics, Energy, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: AB Enerji Politikaları, Devlet Teşvikleri, Sürdürülebilir İş, Türkiye Enerji Politikaları, Yenilenebilir Enerji, EU Energy Policy, Government Incentives, Renewable Energy, Sustainable Business, Turkey Energy Policy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Enerjiyi etkin kullanmak, sürdürülebilir kalkınma hedefine ulaşmak için önemlidir. Günümüz dünyasında nüfusun hızla artması nedeniyle enerji tüketimi hızla artmaktadır. Bu nedenle kentleşme, sanayileşme, teknoloji ve elektronik ürünlerin yaygın kullanımı vb. için enerji talebi de artmaktadır. Böylece enerji arzının güvenliği önemli hale gelmiştir. Ülkeler, petrol üreten ülkelerden ithal edilen fosil yakıtlara bağımlılıklarını azaltmak için yeni yenilenebilir enerji kaynaklarını araştırmaktadırlar. Öte yandan, enerji kaynakları doğrudan veya dolaylı olarak doğadan temin edilebilmektedir. Ne var ki, Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte doğal kaynaklar tahrip edilmekte ve iklim büyük değişikliğe uğramaktadır. Bu nedenle hem bireylerin hem de kurumların enerjinin değerini öğrenmeleri ve enerjiyi daha etkili bir şekilde nasıl kullanabileceklerini bilmeleri önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı sağlamak için yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren işletmelerin önemini ve bu işletmelere sağlanan devlet desteğinin yeterliliğini, AB enerji politikaları ile karşılaştırmak suretiyle, Türkiye açısından araştırmaktır. Çalışmanın birinci bölümünde, yenilenebilir enerjinin önemi ve çalışmanın amacı ifade edilmiştir. İkinci bölümde, enerji kaynaklarının durumu ile geleneksel ve yenilenebilir enerji kaynaklarının türleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde sürdürülebilir kalkınma, enerji piyasası, enerji talebi, enerji fiyatları ile yenilenebilir enerjinin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerine yer verilmiştir. Son bölümde, Türkiye ve AB enerji politikaları ortaya konmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Ticaret Bakanlığı, Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa Komisyonu, OECD ve Dünya Bankası verileri kullanılarak, Türkiye'de yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren işletmelere sağlanan devlet teşvikleri AB ülkeleri ile karşılaştırılarak incelenmiştir. Son olarak, çalışmanın bulguları değerlendirilmiş ve bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Using energy effectively is important to achieve the goal of sustainable development. In the world today, energy consumption is increasing rapidly due to rapid increasing of world population. Therefore, energy demand is also increasing for urbanization, industrialization, widespread use of technology and electronic products, etc. Thus, the energy supply security become important. Countries has explored new renewable energy resources in order to reduce their dependence on fossil fuels imported from oil producing countries. On the other hand, energy sources can be obtained directly or indirectly from nature. However, with the increase of the world's population, natural resources are being destroyed and the climate is undergoing a major change. Therefore, it is important for both individuals and institutions to learn the value of energy and to have the knowledge how to use energy more effectively. The aim of this study is to investigate the importance of the businesses operating in the renewable energy field to ensure sustainable economic development, and the adequacy of government support provided to these businesses in terms of Turkey by comparing with EU energy policies. In the first part of the study, the importance of renewable energy and the purpose of the study is stated. In the second part, the energy resources conditions and the types of traditional and renewable energy sources are explained. In the third part, sustainable development, energy market, energy demand, energy prices, and the effects of renewable energy on economic growth are discussed. In the last part, Turkey and EU energy policy are revealed. Then the government incentives provided to enterprises operating in the field of renewable energy in Turkey are examined in comparison with the EU countries by using the datas of Turkish Statistical Institute (TUIK), Turkey Ministry of Commerce, International Energy Agency, European Commission, OECD and World Bank. Finally, the findings of the study are evaluated and certain recommendations are made.