Zeytin Dalı Harekâtı'nın Suriye basınına yansıması üzerine bir inceleme
An investigation on the reflection of the 'Olive Branch' operation on the Syrian press
- Tez No: 600625
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ İSPİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Public Administration, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Olive Branch operation, Syrian Press, Syrian State Television, News Review, Role of Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı Zeytin Dalı Harekâtı sürecinde Suriye medyasının rolünü değerlendirmek ve operasyona ilişkin Suriye basınında yer alan haberleri analiz ederek medyanın süreci sunma biçimlerini irdelemektir. Bu bağlamda çalışmada Türkiye'nin ulusal güvenliğinin korunması ve Türk sınırında bulunan Afrin halkının güvenliğinin sağlanması amacıyla gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekâtının, Suriye basınına nasıl yansıdığı ele alınacaktır. Çalışmanın ilk bölümünde Afrin bölgesi ve bölgenin stratejik önemi değerlendirilecek, bu bölgede gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında Zeytin Dalı Harekâtı ele alınacaktır. İkinci bölümde ise Suriye medyasının yapısı, tarihsel gelişimi ve devlet kontrolü bağlamında irdelenecek ve bu medyada yer alan Zeytin Dalı Harekâtı'na dair haberler incelenecektir. Çalışmada literatür taraması yapılacak, uygulama bölümünde ise Suriye Devlet televizyonlarında yer alan haberler ele alınarak içerik analizi yöntemiyle incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to assess the role that the Syrian media played in covering the Turkish operation called“Olive Branch”and to analyze the related news in the Syrian press in order show the image presented by this media about the operation. In this regard, the study will take into consideration the way in which the Syrian press reflected the news of the Turkish“Olive Branch”operation whose aim on the part of Turkey was protecting Turkey's national security and ensuring the safety of the people placed in Afrin area near the Turkish border. In the first part of this study, Afrin area and its strategic importance to the region will be discussed besides an explanation about“Olive Branch”operation. In the second part, themes like the structure and historical development of the Syrian media, and the governmental censorship over it will be discussed. Moreover, there will be an analysis to the Syrian news about the“Olive Branch”operation. In this study, the terminology will be analyzed, and in the practical section, the Syrian state television news will be handled and examined through the content analysis method.