Effect of foreign direct investment and financial development on the economic growth in the East African Community
Doğu Afrika Topluluğundaki doğrudan yabancı yatırımların ve finansal gelişmenin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 600737
  2. Yazar: JOYCE NIYIMPA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEDAT AYBAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı yatırım, ekonomik büyüme, finansal gelişme, enflasyon, dışa açıklık, Doğu Afrika Topluluğu, Foreign direct investment, economic growth, financial development, inflation, trade openness, East African Community
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, 1996'dan 2015'e kadar 5 ülkeden ayrı toplanan panel kesitsel zaman serisi verilerini kullanarak Doğu Afrika Topluluğu'ndaki (EAC) doğrudan yabancı yatırımların ve finansal gelişmenin ekonomik büyüme üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Doğrudan yabancı yatırım (DYY) ve finansal kalkınmanın (DY) bir ekonominin büyümesindeki rolü, birçok ülkede birçok araştırmacı için bir çalışma konusu olmuştur. Ülkelere veya bölgelere bağlı olarak DYY ve finansal kalkınmanın olumlu ve olumsuz etkileri tespit edilmiştir. Doğrudan yabancı yatırım, finansal gelişme ve ekonomik büyümenin her biri ile ne ölçüde ilişkili olduğunu ölçmek için kesitsel bir zaman serisi regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışma ayrıca, AÇA'da ticari açıklık, enflasyon ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi araştırmıştır. Johansen eşbütünleşme modelini kullanarak, sonuçlar değişkenler arasında uzun süreli bir ilişki olduğunu ortaya çıkardı. Çalışma ayrıca tüm değişkenlerin seviye (0) formunda durağan olmadığını, ancak bir birim kökü olduğunu ve değişkenlerin durağanlığını incelemek için Artırılmış Dickey-Fuller birim kök testini kullanarak ilk fark I (1) 'de entegre olduğunu buldu. Regresyon sonuçları, doğrudan yabancı yatırımın ekonomik büyüme üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu ortaya koymakta, doğrudan yabancı yatırımdaki artış ya da azalmanın AÇA ülkelerinde ekonomik büyüme yaratmadığı ortaya çıkmaktadır. Bulunan bulgular, ekonomik büyümenin iç krediyle özel sektöre yüksek oranda belirlendiğini, finansal kalkınmanın iyileştirilmesinin AAK ülkelerinde ekonomik büyümeyi dönüştürebileceğini ve üretebileceğini ortaya koymaktadır. Çalışma aynı zamanda, AAC ülkelerinde dış ticarete açıklığın ekonomik büyüme üzerinde olumlu ve önemsiz bir etkisinin olduğunu ve son olarak, enflasyonun AAK ülkelerinde ekonomik büyüme üzerinde olumlu ve önemli bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effect of foreign direct investment and financial development on economic growth in the East African Community (EAC) using panel cross-sectional time-series data collected separately from 5 countries during the period from 1996 to 2015. The role of foreign direct investment(FDI) and financial development (FD) on the growth of an economy has been a topic of study for many researchers in several countries. A positive and negative impact of FDI and financial development has been found depending on countries or regions. A cross-sectional time-series regression analysis was used to measure the degree to which foreign direct investment, financial development, and economic growth are related to each other. The study investigated furthermore the relationship between trade openness, inflation and economic growth in the EAC. Using the Johansen cointegration model, we found between variables a long-run relationship. The study also found that all the variables are non-stationary at the level (0) form but have a unit root and are integrated at first difference I(1) by using the Augmented Dickey-Fuller unit root test for examining the stationarity of variables. The results of regression reveal that FDI has a negative effect on economic growth, it is found also that an increase or decrease in FDI doesn't generate economic growth in the countries of the EAC. Findings expose that economic growth is highly determined by domestic credit to the private sector, that the improvement of financial development can transform and generate economic growth in the countries of the EAC. The thesis finally revealed a positive and insignificant effect of trade openness on economic development in the countries of the EAC. It was concluded that inflation has a positive and significant effect on economic growth in EAC's countries.