Logistics management for blood collection and blood products distribution in Turkish Red Crescent
Türk Kızılayında kan toplama ve kan ürünleri dağıtımı için lojistik yönetimi
  1. Tez No: 600817
  2. Yazar: VAHDİ YOLCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENHÜR SATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Multi-Objective Optimization, Logistics, Blood Bag Type, Blood Products
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Türk Kızılayı kan toplama ve kan ürünlerinin dağıtımı için kan yönetim sisteminin bölgeselleştirilmesi adına kan merkezleri açmıştır. Bu amaçla merkezler arasındaki lojistik ağında atama kriterlerinin ve lojistik kararlarının serbest bırakıldığı, birimler arası atamalar ve taşıma yolları kararlarını verecek ve bu süreçte ayırt edici özellik olan torba tipi ile üretilecek ürün çeşitliliğini -özellikle trombosit süspansiyon gibi dikkate alacak modeller geliştirilmiştir. Toplam maliyet ve toplam taşıma süreleri minimize edilerek ayrı ayrı ve birlikte çok amaçlı eniyileme yöntemleri ile model gerçek veriler kullanılarak çözülmüştür. Anahtar kelime: Çok Amaçlı Eniyileme, Lojistik, Kan Torbası Tipi, Kan Ürünleri
Özet (Çeviri)
Turkish Red Crescent has opened blood centers for the regionalization of blood management system for blood collection and distribution of blood products. The aim of our study is to minimize the time and cost problems in the transportation of blood and blood products between the centers determined in the current system. For this purpose, models, in which the assignment criteria and logistics decisions are released in the logistics network between the centers, decisions can be made for assignments between units and transportation routes, and that take into account bag type, as a distinctive characteristic, and the diversity of products – especially, such as thrombocyte suspension - were developed. In this process, the total cost and total transport times were minimized, and the model was solved by using real data separately and together with multi-objective optimization methods.