Ebeveynlerin çocukluk çağı örselenme yaşantıları ve çocuk yetiştirme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between parents 'childhood assessment and child breeding attitudes
- Tez No: 600869
 - Danışmanlar: PROF. ÖMER ÖZYILMAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Örselenmesi, Ebeveyn Tutumları, Travma, Childhood Trauma, Parental Attitudes, Trauma
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmada ebeveynlerin çocukluk dönemi örselenme yaşantıları ve çocuk yetiştirme tutumları arasında ki ilişki incelenmiştir. Bağımsız değişkenler; ebeveynlerin çocukluk çağı örselenme yaşantıları, cinsiyetleri, eğitim düzeyleri, yaşı, ekonomik gelir durumları, kendi annelerinin ve babalarının tutumlarıdır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde yaşayan 18-40 yaş arası 328 ebeveyn oluşturmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; ebeveynlerin anne-babalarının tutumuna göre kendi ebeveyn tutumları benzerlik göstermemektedir. Çocukluk dönemi örselenme yaşantılarının tüm boyutlarıyla otoriter tutum arasında pozitif bir ilişki saptanırken; demokratik ebeveyn tutumu ile arasında negatif bir ilişki saptanmıştır. Araştırmaya katılan babaların annelere göre örselenme yaşantıları daha yüksektir. Ebeveynlerin eğitim seviyesi arttıkça örselenme yaşantılarının azaldığı bulunmuştur. Araştırmaya katılan babaların annelere göre daha otoriter, annelerin babalara göre daha demokratik olduğu bulunmuştur. Eğitim seviyesi arttıkça katılımcılar daha demokratik olurken eğitim seviyesi azaldıkça ebeveynler daha otoriter ve aşırı koruyucu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Gelir durumu yüksek olan ebeveynler daha demokratikken, gelir durumu azaldıkça ebeveynler daha otoriter ve aşırı koruyucu olabilmektedir. Sahip olunan çocuk sayısıyla ebeveyn tutumları arasında ki ilişki incelendiğinde sahip olunan çocuk sayısı arttıkça ebeveynler daha otoriter ya da gevşek tutumu benimsediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the traumatic experiences of children and their parenting attitudes were examined. Independent variables; Parents' childhood traumatic experiences, gender, education level, age, economic income status, attitudes of their mothers and fathers. The sample of the study consisted of 328 parents between 18-40 years of age living in Istanbul. According to the findings; parental attitudes of parents do not show similarity according to their parents' attitudes. While there was a positive correlation between all dimensions of childhood traumatic experiences and authoritarian attitude; There was a negative relationship between democratic parental attitude. Fathers who participated in the study had higher traumatic experiences than mothers. It was found that traumatic experiences decreased as the education level of the parents increased. It was found that the fathers participating in the study were more authoritarian than the mothers and the mothers were more democratic than the fathers. As the level of education increases, the participants become more democratic, while the level of education decreases, the parents are more authoritarian and overprotective. While parents with higher income levels are more democratic, parents can become more authoritarian and overprotective as income decreases. When the relationship between the number of children and parental attitudes was examined, it was found that as the number of children increased, parents adopted more authoritarian or loose attitude.