Borsa İstanbul'da (BİST) işlem gören hisse senetlerinin İslam hukuku açısından tahlili
Analysis of share certificates traded in borsa İstanbul (BİST) interms of Islamic laws
- Tez No: 600900
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİMCAN BUĞDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, İşletme, Religion, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Borsa, Yatırım, Şirket, Anonim, İslam Hukuku, Stock Exchange, Investment, Company, Joint Stock, İslamic Law
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Günümüz ekonomik sisteminde vazgeçilmez bir alış veriş yeri olan borsalar, modern pazar yerleridir. Borsada işlem gören çeşitli emtialar yanında her türlü ticari mal da işlem görmektedir. Dünyanın en büyük borsalarından Borsa İstanbul, tahvil, hazine bonosu, kar ve zarar paylaşım sertifikası ve hisse senedi gibi birçok değerli belgeyi işliyor. Bu belgelerin bazıları yalnızca faiz getiren borçlanma senetlerinde gelir getiren araçlardır ve bazıları ait olduğu şirkete tam bir ortaklığı temsil eden kar ve zarar ortaklığı sertifikalarıdır. İslam hukuku açısından, bu belgelerin yasal niteliği ve işlevi bir yandan ve bunları veren şirketlerin faaliyetlerinin kapsamı göz önünde bulundurulur. İslam, dini helal kazanma araçlarını kabul etti ve teşvik etti ve aldatma ve aldatmacaya dayanarak aldatma ve aldatma araçlarını yasakladı, insanlar arasındaki işbirliğini mahvetti. Klasik kaynaklarımızda, tarım, ticaret ve sanat, sırasıyla en erdemli kazanç yolları olarak adlandırılmaktadır. İnsanlar para kazanmak ve para kazanmak için bu alanlardan birinde çalışıyor. Bununla birlikte, hem finansal hem de bireysel ihtiyaçlar insanların bir araya gelmesini ve emek ve sermayelerini birleştirmelerini gerektirir. Borsa İstanbul yasal olarak anonim bir şirket olduğundan, şirketler ile ilgili İslami hukuk düzenlemelerine bakacağız ve Borsa İstanbul'u değerlendirmeye çalışacağız.
Özet (Çeviri)
Stock markets, which are indispensable in today's economic system, are modern market places. All kinds of commercial goods are traded on the stock exchange, such as vehicles traded on the stock exchange. Borsa İstanbul, one of the largest stock exchanges in the world, processes many valuable documents such as bonds, treasury bills, profit and loss sharing certificates and shares. Some of these documents are only income generating instruments in interest-bearing debt securities, and some are profit and loss partnership certificates representing a full partnership to the company to which it belongs. In terms of İslamic law, the legal nature and function of these documents are taken into account on the one hand and the scope of activity of the companies issuing them. İslam accepted and encouraged the religious means of earning halal and banned the means of deception and deception based on deception, destroying cooperation between people. In our classical sources, agriculture, trade and art are referred to as the most virtuous ways of gain, respectively. People work in one of these areas to make money and make money. However, both financial and individual needs require people to come together and unite their labor and capital. Since Borsa İstanbul is a legally incorporated company, we will look at the regulations of İslamic law related to companies and try to evaluate Borsa İstanbul.