Fiyat gecikmesinin Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerinin beklenen getirileri üzerine etkisi
The impact of price delay on expected stock returns traded on Borsa Istanbul
- Tez No: 989066
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ AKEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fiyat Gecikmesi, Hisse Senedi Getirileri, Borsa İstanbul, Price Delay, Stock Returns, Borsa Istanbul
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı Borsa İstanbul'da işlem gören firmalarda fiyat gecikmesinin boyutunu ölçmek ve bu gecikmenin firma özellikleri ile hisse senedi getirileri üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu kapsamda çalışmada, Borsa İstanbul'da işlem gören firmalarda fiyat gecikmesi ölçülmüş ve gecikmenin firma özellikleri ile hisse senedi getirileri üzerindeki etkileri incelenmiştir. 2011 Haziran 2024 Haziran dönemine ait BIST Tüm Endeksi'nde yer alan ve verilerine ulaşılabilen 224 firma analiz kapsamına alınmıştır. Fiyat gecikmesi, Hou ve Moskowitz (2005) tarafından geliştirilen gecikme ölçütü ile hesaplanmış; firmalar önce piyasa değerine, ardından gecikme ölçütüne göre sınıflandırılarak 16 portföy oluşturulmuştur. Portföy getirileri hem eşit hem değer ağırlıklı olarak incelenmiş, Daniel ve Titman (1997) yaklaşımıyla oluşturulan karakteristik-temelli benchmark portföyler yardımıyla gecikme–getiri ilişkisi firma özelliklerinden arındırılarak test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, küçük ölçekli ve düşük likiditeye sahip firmalarda fiyat gecikmesinin daha yüksek olduğunu; yüksek gecikmeli portföylerin ise anlamlı biçimde daha yüksek ortalama getiri sağladığını göstermiştir. Fama–MacBeth regresyon sonuçları, gecikmenin yalnızca likidite göstergeleriyle değil; piyasa değeri, defter/piyasa değeri oranı ve geçmiş getiriler gibi değişkenlerle de anlamlı ilişkiler taşıdığını ortaya koymuştur. Özellikle DD/PD oranı ile pozitif ilişki, Borsa İstanbul'da değer primi olgusunun gözlemlenebilir olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure the extent of price delay in firms listed on Borsa Istanbul and to examine the effects of this delay on firm characteristics and stock returns. In this context, price delay was measured for firms traded on Borsa Istanbul, and its relationship with firm characteristics and stock returns was analyzed. The analysis covered 224 firms included in the BIST All Index for which complete data were available for the period from June 2011 to June 2024. Price delay was calculated using the Delay1 measure developed by Hou and Moskowitz (2005). Firms were first sorted by market capitalization and then by their price delay measure to form 16 portfolios. Portfolio returns were examined using both equal-weighted and value-weighted methods, and the price delay-return relationship was tested after controlling for firm characteristics through characteristic-based benchmark portfolios constructed following the approach of Daniel and Titman (1997). The findings indicate that price delays are more pronounced among small-cap firms with low liquidity, while portfolios characterized by higher delay earn significantly higher average returns. The Fama–MacBeth regression results further demonstrate that price delay is significantly associated not only with liquidity measures but also with firm size, the book-to-market ratio, and past returns. In particular, the positive relationship with the book-to-market ratio suggests that the value premium is observable in Borsa Istanbul.