Muğla ve çevresindeki tarikatler ve önemli temsilcileri
Sects and their important representatives in and around Muğla
- Tez No: 601000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL GÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Muğla, Sufism, Sect, Mevlevi, Ibrahim Sahidi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Muğla ve civarı fiziksel anlamda karadan erişimi zor olsa da özellikle beylik ve Osmanlı döneminde şehre gelen şehzade, sancakbeyi gibi devlet idarecileri ile maiyetleri burada sosyal ve kültürel hareketlilik yaşanmasına neden olmuştur. Bu hareketliliğe diğer önemli katkı da şehirde yetişen veya yaşamak için burayı tercih eden önemli ilim adamları ve bu araştırmanın konusu olan mutasavvıf ve tarikat ehli şahsiyetlerden kaynaklanmıştır. Başta Mevlevilik olmak üzere büyük tarikatların temsilcilerinin zaman içinde Muğla ve civarına geldiği, yaşadığı ve adeta bölgeye maya çaldığı görülmektedir. Kimi zaman bu maya tutarak uzun süre o tarikatın ışığı şehirde yanarken, kimisi de nispeten kısa zamanda yok olmuştur. Halkın günümüzde halen bildiği, saydığı, öncelikli mutasavvıf ve tarikat ehli olan bazı önemli şahsiyetler bu çalışmada incelenmiştir. Her birisi ayrıca detaylı araştırmayı hak eden bu önemli zatların Muğla ve çevresinin dini ve içtimai hayatına önemli katkılar sunduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
T Sects and Their Important Representatives in and Around Muğla Although it is difficult to access the land in Muğla and its vicinity physically, the state administrators and their retinue such as princes and sancakbeyi who came to the city especially during the terminal seigniory and Ottoman period caused social and cultural mobility. The state administrators and their entourage such as prince, sancakbeyi who came to the city caused social and cultural mobility. The other important contribution to this mobility was caused by the important scholars who grew up in the city or preferred to live in this city and the Sufis and religious figures who were the subjects of this research. It is seen that the representatives of the great sects, especially Mevlevi, came to Muğla and its environs, lived and leavened in the region. While the light of that sect lit up in the city for a long time by this yeast, some of them disappeared in a relatively short time. In this study, some important personalities that are known and counted by the public today, who are primarily Sufis and religious figures are examined. It is seen that these important individuals, each of whom deserves detailed research, have made significant contributions to the religious and social life of Muğla and its surroundings.