Akut ön tanılı çocuklar ile sağlıklı çocuklarda HAV, HBV ve HCV markerlarının araştırılması
- Tez No: 60133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜGEN YARKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: HAV, HBV, HCV, akut hepatit, immunizasyon II, HAV, HBV, HCV, acute hepatitis, immunization III
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çalışmamızda hepatit A virusu (HAV), hepatit B virusu (HBV) ve hepatit C virusu (HCV) enfeksiyonlarının akut hepatit ön tanılı çocuklardaki insidansı ile sağlıklı çocuklardaki prevelansını tespit etmek amacıyla 388 akut hepatitli çocuk ile 186 sağlıklı çocuğa ait serum örnekleri HBV, HAV ve HCV'nun serolojik markerları yönünden ELISA yöntemi ile incelendi. Akut hepatit ön tanılı çocuklarda HBV enfeksiyon insidansının %35.8, sağlıklı çocuklarda ise prevelansın %24 olduğu tespit edildi. Akut hepatitli çocuklarda en yüksek total HBV seropozitifliğinin %31.7'lik oranla 8-11 yaş grubu çocuklardan oluştuğu, HBV prevelansının da %35. 7'lik oranla 12-15 yaş grubunda pik yaptığı görüldü. Bu sebeple bölgemizde HBV immunizasyonu için' primer hedef grubunu 8-11 yaş ve öncesi çocukların oluşturduğu tespit edildi. Çalışmamızda HAV enfeksiyon insidansı %38.6, prevelansı ise %62.9 olarak bulundu. Böylece sağlıklı asemptomatik çocukların %37.1'inin HAV antikorları yönünden seronegatif olduğu »tespit edildi. Tarama testleri ile seronegatif bulunan çocukların hepatit A'ya karşı aşılanmasının gerekli olduğu kanısına varıldı. HCV enfeksiyon insidansının %Ö.5, prevelansının ise %0 olması HCV enfeksiyonlarının bölgemizdeki çocuklarda yaygın olmadığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
To investigate the incidence of hepatitis A virus (HAV), hepatitis B virus (HBV) and hepatitis C virus (HCV) infections in children with acute hepatitis and the prevalence in healthy children, serum samples collected from 388 children with acute hepatitis and 186 healthy children were tested for HBV, HAV and HCV serological markers by ELISA method in our study. It was detected that the incidence of HBV infection was 35.8% in children with acute hepatitis and the prevalence was 24% in healthy children. Among children with acute hepatitis, the highest total HBV seropositivity with the rate 31.7% was consisted of children aged 8-1 1 years and the prevalence of HBV infection"was picked with the rate of 35.7% in the age group 12- 15 years. Thus, it was Observed that the primer target group for HBV immunization in our area was children aged 8-1 1 years and under 8 years of age. In our study, the incidence of HAV infection was found to be 38.6% and the prevelance was 62.9%. Thus, 31.7% of healthy asymptomatic children was determined to be seronegative for HAV antibodies. It was considered that it might be necessary to vaccinate seronegative children diagnosed by screening tests against hepatitis A. The incidence of HCV infection was 0.5% and the prevelance was 0%. These findings showed that HCV infections were not common in children in our area.