Royal Akademi'de kullanılan klasik gitar metotlarının study/etude bölümündeki çalışma parçalarının incelenmesi
Analysis of study/etude part in classic guitarmethods used in Royal Academy
- Tez No: 601547
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLDEN FİLİZ ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Royal Akademi, Gitar, Metot, Etüt
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu araştırma, Royal Akademi'de kullanılan klasik gitar metotlarının study/etude bölümlerinde bulunan çalışma parçalarının farklı değişkenlere göre incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Elde edilecek sonuçlar ışığında, Royal Akademi gitar metotlarının gitar eğitimi alacaklara yol göstermesi bakımından önemlidir. Araştırmada örneklem olarak, Royal Akademi'nin klasik gitar metodu olarak kullanılan 8 metodun tablolar yardımı ile tonal dağılımları, modülasyon durumları, ölçü sayısı durumları, kullanılan teknikler, tempo ve gürlük terimlerine göre dağılımları, etütlerin bestecilere göre dağılımı, bestecileri ve metotlardaki etüt sayılarına göre dağılımı açısından incelenmiştir. Araştırma sonucunda; en çok kullanılan tonların majör ve minör olduğu, en çok kullanılan ölçü sayısının basit ölçü olduğu vb. sonuçların yanında dikkat çekici sonuçlar arasında tercih edilen bestecilerin sadece Romantik ve Çağdaş dönem bestecileri olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared in order to show the value of Royal Academy guitar methods in terms of guiding new guitarists by examining the study / etude sections of classical guitar methods used in Royal Academy within the scope of learning-teaching. As a sample in the study, 8 methods used as the classical guitar method of Royal Academy with the help of tables tonal distributions, modulation states, number of measure states, techniques used, distribution according to tempo and loudness terms, distribution of studies according to composers, composers and methods according to the number of studies were examined in terms of. As a result of the research; the most commonly used tones are major and minor; In addition to the results, it was concluded that composers preferred among the remarkable results were only composers of the Romantic and Contemporary Era.