Çok kültürlü takım performansı üzerinde kültürel farklılıkların ve kültürlerarası yeterliliğin etkisi
The effect of cultural differences and intercultural competence on multicultural team performance
- Tez No: 601589
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNÇ DEMİRBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Farklılıklar, Kültürlerarası Yeterlilik, Çok Kültürlü Takım, Çok Kültürlü Takım Performansı, Cultural Differences, Intercultural Competence, Multicultural Team, Multicultural Team Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Küreselleşme ile birlikte teknolojinin hızlı gelişimi, firmaların birden fazla ülkede ya da kıtada üretim ve hizmet sunabilmelerini sağlamıştır. Dünya ekonomisine yön vermekte olan bu küresel firmalar rekabetçi piyasa koşullarında hayatta kalmayı ve üstünlük sağlamayı hedeflerken, dünyanın her yerinden istihdam olanakları sunarak, farklı kültürden çalışanların bir arada olduğu çok kültürlü takımlar oluşturmaktadır. Bu takımların başarılı olmaları için kültürel farklılıklardan olumlu yönde etkilenerek, takım içinde ve dışında işbirliği yapmaları gerekmektedir. Bu işbirliğinde ise kültürel farklılıklar ile çalışabilmek ve kültürlerarası yeterlilik önem taşımaktadır. Araştırmanın amacı, çok kültürlü takım performansı üzerinde kültürel farklılıkların ve kültürlerarası yeterliliğin etkisini incelemektir. Bu amaçla, kültürel farklılıkların çok kültürlü takımı motive edeceği, bilgi paylaşımı sayesinde farklı fikirlerin üretkenlik ile yaratıcılığı artıracağı ve performanslarını olumlu etkileyeceği varsayılmaktadır. Kültürlerarası yeterliliğin de iletişimde daha açık ve net olmalarına, birlikte çalışmaktan keyif alarak motive olmalarına, farklı fikirleri paylaşmalarına ve yaratıcılıklarını ön plana çıkarmalarına yardımcı olabileceği ve bu etkilerin performanslarına olumlu yansıyabileceği düşünülmektedir. Bu bağlamda, çok kültürlü takımlar üzerinde nitel bir çalışma yapılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, takım üyelerinin kültürel farklılıklara karşı olumsuz bir algıları olmadığı ve farklılıklar ile çalışma yeteneğine sahip oldukları görülmektedir. Ayrıca takım üyelerinin kültürlerarası yeterlilik seviyelerine yönelik sonuçlarda, takım içerisinde en çok saygı ve açık iletişim üzerinde durarak, empatiye önem verdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Takım üyelerinin çok kültürlü bir ortamda çalışmalarının performanslarını olumlu ya da olumsuz yönde etkileyeceğine yönelik anlamlı bir sonuç bulunamamasına rağmen, takım üyeleri tarafından kültürlerarası yeterliliğin bir performans sistemi kriteri olabileceği ifade edilmiştir. Son olarak, takım üyeleri kültürlerarası yeterliliklerin geliştirilmesinde daha fazla eğitim ile desteklemeleri gerektiğini belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
By globalisation and rapid developments on technology, companies now produce and give services at multiple countries and even continents easier. These global companies which gives direction and leads to the world economy. In order to survive at high competitive market conditions, they are obliged to obtain maximum benefit from their multicultural structures by offer multiple job opportunities all over the world. However, these multicultural structures are also involved in the multicultural teams include employees from different cultures. In order to attain success for those teams that consisted of different culture affects, it is a must for individuals to work with team members, colleagues, clients and suppliers in synchronized cooperation. One of the vital aspect that will play key role to achieve this cooperation is ability for work with different cultures and the other vital aspect is the level of intercultural competence. The aim of the research is to investigate the effect of cultural differences and intercultural competence on multicultural team performance. For this purpose, it is assumed that cultural differences motivate the multicultural team, through the sharing of knowledge different ideas, increase productivity, creativity and positively affect their performance. It is thought that intercultural competence can ensure them to be open and clear in communication, to be motivated by working together, to share different ideas and to emphasize their creativity, and to have positive effects on their performance. In this context, a qualitative study was conducted on multicultural teams. As a results of the research, team members do not have a negative perception against cultural differences and they have the ability to work with differences. In addition, the results of the team members' intercultural competence levels show that they value empathy and emphasizing respect and open communication. Although there is no any result that multicultural company affect their performance positively or negatively. On the other hand, the team members expressed that intercultural competence could be a performance system criterion. Finally, the team members indicated that need to support with further training in the development of intercultural competences.