The representation of western ideology and sociopolitical contexts in elt reading textbooks
İngilizce öğretiminde okuma beceresine odaklanan ders kitaplarında batı ideoloji temsili ve sosyo politik
- Tez No: 601673
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Söylem Analizi, iktidar, ideoloji, İngilizce öğretiminde okuma beceresine odaklanan ders kitaplarında Batı ideolojisi, Fairclough'un üç aşamalı Eleştirel söylem Analiz modeli, Critical Discourse Analysis, power, ideology, Western ideology in ELT reading textbooks, Fairclough's three dimensional Framework
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 344
Özet
Çalışma, İngilizce öğretiminde okuma beceresine odaklanan ders kitaplarında ideolojik stratejilere, metinlerdeki ideolojik anlamların anlaşılması için söylemsel stratejilere odaklanmaktadır. Bu nedenle çalışma Eleştirel Söylem Analizini kullanarak İngilizce öğretiminde okuma beceresine odaklanan ders kitaplarında ideolojik temelli yapıları bulmayı hedeflemektedir. Çalışmada kullanılan Eleştirel Söylem Analizi Fairclough'un sosyal söylem teorisine dayanır. Bu modelde araştırmacı metin, söylemsel uygulama ve sosyal uygulamaya odaklanmaktadır. İngilizce öğretiminde okuma beceresine odaklanan ders kitaplarında ideolojik yapıları ve dil içerisine gizlenmiş ideolojileri ortaya çıkarmak için metine dayalı nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. İngilizce öğretiminde okuma beceresine odaklanan ders kitaplarında ideolojik, sosyopolitik yapılar ve metinsel, söylemsel, metnin bağlamı anlayışıyla incelenecektir. Bu incelemeyi yapmaktaki amaç, İngilizce öğrenen bireylerin öğrenme sürecinde dilsel ve söylemsel dil ideolojisine nasıl maruz kaldıklarını ortaya çıkarmaktır. İngilizce öğretiminde okuma beceresine odaklanan ders kitaplarında metinlerin gizli anlamları, sosyo politik toplumsal söylemler bu çalışmada incelenecektir. Bu çalışma, İngilizce öğretiminde okuma beceresine odaklanan ders kitaplarında söylemsel yapının ve söylemsel gücün nasıl inşa edildiğini anlamaya çalışmaktadır. Bu bağlamda, Fairclough'un üç aşamalı Eleştirel Söylem Analiz modeli (Eleştirel söylem analizi) kullanılmaktadır. İngilizce öğretiminde okuma beceresine odaklanan ders kitaplarında söylemsel güç dil aracılığıyla oluşturulmaktadır. Bu bağlamda, dil diğer bir deyişle söylem tarafsız değil; ideolojiktir. Fairclough'un üç aşamalı Eleştirel Söylem Analiz modeli (Fairclough, 1989, 2001) Halliday'ın sistematik fonksiyonel dilbilimi metoduna ve bu bağlamda dili sosyal bir uygulama olarak görmesine dayanmaktadır (Halliday ve Matthiessen, 2004; Fairclough,1989, 1995). Bu çalışma, dilsel niteliklerin, sosyal ve ideolojik işlevlerle nasıl ilişkili olduğunu ortaya çıkarmak için Fairclough'un üç aşamalı Eleştirel söylem Analiz modelini ve Halliday'ın dilbilgisini kullanacaktır. Bu nedenle, bu çalışma İngilizce öğretiminde okuma beceresine odaklanan ders kitaplarında gizli ideolojik anlamları, ideolojik duruşları ve ideolojik oluşumları tanımlama amacı içerisindedir. Tezde, on sekiz (18) okuma metni Fairclough (1989) ve Halliday (Halliday and Matthiessen, 2004, Halliday,1994) teorilerine bağlı kalınarak incelenmiştir. Metinler, Password 5 ve Toefl IBT Prep Plus kitapları arasından seçilmiştir. Çalışma göstermiştir ki, İngilizce öğretiminde okuma beceresine odaklanan ders kitaplarında otorite, güç ve baskın ideolojiyi oluşturmak için Althusser (2014) ideolojisine göre devletin ideolojik aygıtları ve baskıcı aygıtları, Gramsci (1971) ideolojisine göre hegemonya, Marx bağlamında yanlış bilinç kavramı yazarlar tarafından seçilmiş dil bilgisi yapıları ve kelime yapısı aracılığıyla incelenen metinlerde yer almaktadır. Bu bağlamda, tezin başlangıç noktası olan dil, diğer bir ifadeyle söylem tarafsız değildir; dil, söylem ideolojiktir (Fairclough,1989) savı İngilizce okuma metinlerinde gözlenmiştir. Bu bağlamda, ideolojik yapılar ve oluşumlar yazarlar tarafından söylemsel stratejiler kullanılarak İngilizce öğretiminde okuma beceresine odaklanan ders kitaplarında görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study focuses on ideological strategies, discursive strategies in order to understand ideological meanings in texts. This study tries to find out ideologically based constructions in ELT reading textbooks. Fairclough's Critical discourse analysis model (henceforth, CDA) will be used in this thesis (Fairclough, 1989). In this model, the study focuses on text, discursive practice and social practice. The study focuses on Fairclough's three-dimensional concept of discourse (Fairclough, 1989, 2001) in selected ELT reading textbooks. The study uses text based qualitative research design method in order to reveal hidden ideologies, ideologically marked structures in ELT reading textbooks. Sociopolitical features of the topic and textual, discursive, contextual of the text, intertextual, interdiscursivity, and post structural conception of CDA is used in order to reveal how English language learners are exposed to linguistic and discursive language ideology in the course of learning process. Hidden meanings of texts, societal discourses are analyzed in this work. CDA is used for the thesis. Because this study tries to understand how discursive construction and discourse power are constructed and exercised through linguistic behavior in ELT reading textbooks. In this context, language in other words, (discourse) is not neutral and it is ideological. Fairclough's three-dimensional concept of CDA (Fairclough, 1989, 2001) is based on Halliday's view of language as a social practice (Halliday and Matthiessen, 2004; Fairclough, 1995). Fairclough's framework (Fairclough, 1989, 2001) and Hallidayan grammar (1994) are used in order to reveal how linguistic qualities related to social and ideological functions. Thus, the study attempts to identify hidden ideological meanings, ideological postures and ideological constructions in ELT reading textbooks. In the thesis, eighteen, (18) reading texts are examined according to the Fairclough (1989) and Halliday theories (Halliday and Matthiessen, 2004, Halliday, 1994). The texts selected from Password 5 and Toefl IBT Prep Plus. The study indicates that Althusser's Ideological State Apparatuses and Repressive State Apparatuses (2014) Gramsci's notion of hegemony (1971) and Marx's notion of false consciousness are established by authors in ELT reading textbooks through selected grammatical structures and lexical items. Language in other words discourse is not neutral. It is ideological (Fairclough, 1989). This statement is the starting point of the thesis. In this context, the ideological constructions are discursively seen in ELT reading textbooks.