Toplumsal olaylar ve kolluk kuvvetlerinin yetkileri
Social events and the powers of law enforcement forces
  1. Tez No: 601689
  2. Yazar: SEZGİN SAİT ESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDUN YENİSEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal olaylar, Kişi hak ve özgürlükleri, İfade özgürlüğü, Toplantı ve gösteri yürüyüşü, Kolluk, Kolluğun yetkileri, AİHM, AİHS, AYM, Societal incidents, Individual rights and freedoms, Freedom of expression, Meetings and demonstrations, law enforcement forces, the jurisdiction of law enforcement forces, ECHR, Constitutional Court of Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmanın konusu toplumsal olaylar ve kolluğun yetkileridir. Kişilerin ifade özgürlüğü haklarını kullanmalarının özel bir görünümü olan toplumsal gösteri ve yürüyüşleri bu itibarla özel bir düzenleme ve müdahale esasları içermektedir. Çalışmada, kolluk kuvvetlerinin toplumsal gösteri ve yürüyüşler esnasında söz konusu olan yetkilerinin bu özel düzenleme ve müdahale esasları kapsamında değerlendirilmesi gerçekleştirilmektedir. Çalışmanın ana metni, giriş ve sonuç bölümleri hariç olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde toplantı ve gösteri yürüyüşü kavramına ilişkin genel bilgilere yer verilmiş daha sonra toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının sınırları ve güvencesi ile diğer hak ve özgürlüklerle ilişkisi incelenmiştir. İkinci bölümde kolluk kuvvetlerinin tarihçesi, teşkilatlanma yapısı, türleri ve sahip olduğu yetkiler ele alınmış; bu yetkiler, temel hak ve özgürlükler ile ilişkilendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise, toplumsal olay kavramı değerlendirilerek Türkiye'de gerçekleşmiş bulunan kimi somut olaylar üzerinden kolluğun kullanmış olduğu yetkiler ve bu yetkilerle çarpışan temel hak ve özgürlükler hukuki düzenlemeler mukayese edilerek tartışılmıştır. Bu bölümde açıklamalar yapılırken tartışmalı noktalar üzerinde durulmuş ve yerel ve yabancı yüksek mahkeme kararlarına yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise, hak ihlalleri açısından sorunlu birtakım düzenlemelere ilişkin çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the social events and the powers of law enforcement forces. Social demonstrations and marches, which are spectacles of people exercising their right to freedom of expression, have a particular regulation and intervention principles. In this study, the powers of law enforcement forces during social demonstrations and marches are discussed within the scope of these particular regulation and intervention principles. The main text of the study consists of three sections - excluding the introduction and conclusion sections. In the first section, general information about the concept of association and assembly is given, then the limits and assurance of the freedom of assembly and association and its relation with other rights and freedoms are examined. In the second section, the history, organizational structure, types and powers of the law enforcement forces are discussed and these powers are associated with fundamental rights and freedoms. In the third section, the notion of social events is explored and the powers exercised by the law enforcement forces and the fundamental rights and freedoms which collide with these powers are discussed over incidents took place in the history of Turkey by comparing legal arrangements. This section focuses on the controversial points while giving examples of local and foreign constitutional court decisions. In the conclusion section, suggestions for the solution of some problematic regulations in terms of violations of rights are presented.