Yerel yönetimlerin spora katkısı ve gençlik politikalarının incelenmesi
The contribution of local governments to sports and analysis of youth policies
- Tez No: 601690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Spor, Gençlik Politikası, Local Government, Sports, Youth Policy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Yerel Yönetimler vatandaşların özellikle de gençlerin eğitim, sağlık, spor ve yaşam kalitelerinin sağlanmasında birinci derecede sorumludur. Ülkeler anayasalarında vatandaşların yaşam kalitelerini doğrudan etkileyen bu unsurlarla ilgili sorumluları belirlemiş; görev ve sorumluluklarına da yasal düzenlemeler getirmiştir. Gençlik ve spor ülkelerin sosyal, ekonomik, kültürel ve demografik yapılarından etkilenmekte ve bu yapıları etkilemektedir. Gençlik hizmetlerinin söz konusu etkileri birçok akademik araştırmalara konu olmuştur. Ülkelerin sosyal, ekonomik, kültürel ve demografik yapılarına etkileri kadar üzerinde önemle durulması gereken bir konu da yerel yönetimlerin sosyal sorumluluk gereği, gençlik ve spor faaliyetlerine verdiği katkıların en üst düzeyde kendilerine misyon edinmeleridir. Ülkemizde yerel yönetimlerin, eğitimden sağlığa, spor aktivitelerinden uyuşturucuyla mücadeleye kadar birçok alanda toplumsal sorumluluk gereği hizmet verdikleri görülmektedir. Kısacası kamu sorumluluğu birçok alanda merkezi yönetimden yerel yönetimlere doğru kaymaktadır. Yerel yönetimler gençlerin serbest zamanlarını ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda değerlendirmelerini sağlamak, onları sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere yönlendirmek, gençlerin kültürel ve psiko-sosyal ihtiyaçlarını karşılayarak, bireysel ve toplumsal ilişkilerinde sağlıklı ve dengeli kişilik geliştirmelerine katkıda bulunmak ve onları zararlı alışkanlıklardan korumak temel amaçları arasındadır. Bu çalışmada, yerel bir yönetimde spora ve gençliğe teşvik amacıyla nelerin yapıldığı incelenerek çalışmanın birinci bölümünde genel olarak yerel yönetimler, ikinci bölümde ise yerel yönetimlerde gençlik kavramı ve spor hizmetleri alt başlıklar halinde mevzuat çerçevesinde hazırlanarak yerel yönetimin Konya'daki spor ve sosyal faaliyetlerin hizmet kalitesi araştırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Local Authorities are primarily responsible for ensuring the education, health, sports and quality of life of citizens, especially young people. In their constitutions, countries have identified those responsible for these factors that directly affect the quality of life of citizens; duties and responsibilities. Youth and sports are affected by and affect the social, economic, cultural and demographic structures of countries. The impact of youth services has been the subject of many academic researches. As well as their impact on the social, economic, cultural and demographic structures of the countries, it is also important that local governments take on the mission of their contributions to youth and sports activities at the highest level as a requirement of social responsibility. In our country, it is seen that local governments serve in many areas from education to health, from sports activities to fight against drugs due to social responsibility. In short, public responsibility is shifting from central government to local governments in many areas. Local governments ensure that young people evaluate their free time in line with their interests, desires and abilities, direct them to social, cultural, artistic and sporting activities, meet the cultural and psycho-social needs of young people, contribute to healthy and balanced personality development in their individual and social relations and protect them from harmful habits. are among the main objectives. In this study, what is done in order to encourage sports and youth in a local government is examined in the first part of the study in the first part of the local governments in general, in the second part of the concept of youth and sports services in the framework of the sub-headings of the local government and the quality of sports services in the local government to investigate the quality of sports and social activities It was studied.