Arap dilinde cem'i killet - Cem'i Kesret ve Kur'an-ı Kerim'deki örnekleri
The plural of a few - The plural of many in Arabic language and examples in Holy Quran
- Tez No: 601855
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Cemî, Cemî' Mükesser, Cem'i Kıllet, Cem'i Kesret, The Plurals, The Broken Plurals, The Plural of a few, The Plural of many
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma Arapça'nın göz önünde olan konularından biri olan mükesser çoğulların temelini oluşturan azlık çoğulu ve çokluk çoğulunu kapsamlı olarak ele almıştır. Türkçe'de tam olarak bir karşılığı bulunmayan bu konu Arap Dili'nin genişliğini ve zenginliğini göstermektedir. Bir kelimenin birden fazla cemî' kullanımı bulunmaktadır. Bu kullanımlar birbirinin yerine kullanılabildikleri gibi farklı vezinlerde geldiklerinde birbirinden oldukça alakasız anlamlar da kazanmaktadırlar. Ana dili Arapça olmayanlar tarafından kullanıldığında sorun oluşturabilmektedir. Özellikle Allah lafzı olan Kur'an-ı Kerim'de, kırık çoğulların farklı vezinlerinin kelimeye kattığı anlam dikkatlice incelenmelidir. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Arapça'daki cemî' çeşitleri etraflıca anlatılmıştır. İkinci bölümde ise Kur'an-I Kerim'deki örneklerine yer verilmiştir. Tablolarda ayetlerin kullanıldığı yerler ve sıklıkları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study extensively deals with the plural of a few and the plural of many, which forms the basis of the broken plurals, which is one of the main themes of Arabic. This issue, which is not fully answered in Turkish, shows the breadth and richness of the Arabic language. There is more than one plural usage of a word. These uses can be used interchangeably, but when they come in different meters, they gain quite irrelevant meanings. It can be a problem when the native tongue is used by non-Arabic speakers. In particular, the meaning of the different viziers of the broken plural in the Qur'an, which is the word of Allah, should be carefully examined. Our study consists of three parts. In the first chapter, the varieties of plural in Arabic are explained in detail. In the second part, the plural of a few and the plural of many in the Qur'an are discussed. Examining the whole Holy Quran, the plural of a few and the broken plurals determined word by word. These words are presented in the third part in the form of an index in part tables.