Aile hekimliği polikliniğine başvuran hastaların geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemleri hakkında bilgi düzeyi
Level of knowledge of traditional and complementary medicine methods of patients applying to family medicine outpatient clinic
- Tez No: 601890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ENGİNYURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel ve tamamlayıcı tıp, bilgi düzeyi, tutum, Traditional and complementary medicine, knowledge level, attitude
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Giriş: Geleneksel ve tamamlaycı tıp (GTT) tüm dünyada önemini artırmaktadır. Hastaların bu konu üzerinde ne kadar bilgi sahibi oldukları, sahip oldukları bilgilerin doğruluk derecesi, bu tedavi yöntemlerini doktor denetimi olmadan kendi başlarına uygulamalarının sakıncaları önem arzetmektedir. Bu çalışma hastaların GTT konusunda bilgi düzeylerinin ve tutumlarının tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine Kasım 2018 - Nisan 2019 tarihleri arasında başvuran 18 yaş üstü gönüllü hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanılarak toplanmıştır. Anket formu katılımcıların kişisel özelliklerini, GTT uygulamaları ile ilgili bilgi düzeylerini ve tutumlarını ölçen toplam 26 sorudan oluşmaktadır. Bulgular: Araştırmaya %60.7'si kadın, %39.3'ü erkek olmak üzere toplam 450 kişi katılmıştır. Hastaların %70.7'sinin fitoterapi yöntemini, en az ise larva yöntemini (%1.3) uyguladıkları; GTT yöntemleri hakkında hastaların %11.3'ünün iyi düzeyde, %44'ünün orta düzeyde, %39.8'inin az düzeyde bilgileri olduğu görülmüştür. Hastaların çoğunun (%85) GTT yöntemlerinin etkili olduğuna inandıkları, %5.5'inin sıklıkla, %74.9'unun arasıra GTT yöntemlerini kullandığı gözlenmiştir. Hastaların %40.2'sinin doktor, %35.8'inin ise akraba ve %34.4'ünün arkadaş-komşu tavsiyesi üzerine GTT yöntemlerine başvurduğu görülmüştür. Sonuç: Hastaların GTT uygulamaları hakkında bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu, bu tedavi yöntemlerini uygularken doktor denetiminin genelde olmadığı görülmüştür. Günümüzde dünya çapında uygulanmakta olan GTT yöntemlerinin ülkemizde de verimli bir şekilde kullanılabilmesi için sağlıkçıların ve hastaların bu yöntemler hakkında bilinçlendirilmesi, uygun denetimlerin yapılmış olduğu merkezlerde bakanlık tarafından sertifikalı kişiler tarafından GTT yöntemlerinin uygulanmasının teşvik edilmesi yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Traditional and complementary medicine (TCM) is increasing its importance all over the world. It is important to know how much patients know about this subject, the degree of accuracy of the information they have and the drawbacks of applying these treatment methods on their own without the supervision of a doctor. This study was conducted to determine the knowledge about TCM and attitudes of patients towards it. Materials and Methods: The population of the study consisted of volunteers over 18 years old who applied to Ordu University Training and Research Hospital Family Medicine outpatient clinic between November 2018 - April 2019. The data of the study was collected by using the questionnaire prepared by the researcher. The questionnaire consists of 26 questions that measure the personal characteristics of the participants, their knowledge about TCM practices and their attitudes towards them. Results: A total of 450 participants, 60.7% female and 39.3% male, participated in the study. It was seen that 70.7% of the patients applied phytotherapy method, at least the larval method (1.3%) applied; 11.3% of the patients had good knowledge, 44% had moderate and 39.8% had little information about GTT methods. It was observed that most of the patients (85%) believed that GTT methods were effective, 5.5% frequently and 74.9% occasionally used GTT methods. It was seen that 40.2% of the patients applied to GTT methods on the advice of doctor, 35.8% of them on the advice of relatives and 34.4% of them on the advice of friends and neighbors. Conclusion: It was observed that the patients' level of knowledge about TCM applications was insufficient and physician supervision was generally not available when applying these treatment methods. In order to use the TCM methods which are currently being used worldwide in our country, it would be beneficial to raise the awareness of health professionals and patients about these methods and to encourage the implementation of TCM methods by certified persons in the centers where appropriate audits are performed.