Kararlı koroner arter hastaları'nda akupunktur tedavisinin serum asimetrik dimetil arginin düzeylerine etkisi
The effect of acupuncture therapy on levels of serum asymmetric dimethyl arginin in stable coronary artery patients
- Tez No: 602035
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YASER MÜSLÜMANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, Akupunktur, Asimetrik dimetilarginin (ADMA), Coronary artery disease, Acupuncture, Asymmetric dimethylarginine (ADMA)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Giriş: Kardiyovasküler hastalıklar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hastaneye yatış ve ölümlerin en önemli nedenidir. Koroner arter hastalığı (KAH) olanlarda yüksek Asimetrik Dimetil Arginin (ADMA) seviyesinin morbidite ve mortalite ile ilişkisi kanıtlanmıştır. Akupunktur tedavisi, Nitrik Oksit (NO) sentez basamağının inhibitörü olan ADMA seviyesini düşürerek endotel tabakasının inflamasyonunu azaltıp koroner arterlerde ateroskleroz kaskadını durdurabilir. Amaç: Bu çalışma ile Kardiyoloji polikliniğine başvuran KAH tanısı olan bir grup hastada akupunktur tedavisinin serum ADMA düzeylerinde azalmayı sağladığını göstermeyi amaçlamaktayız. Buradan yola çıkarak bu tedavi yöntemiyle endotelyal disfonksiyonunun önüne geçmek ve başta KAH olmak üzere temelinde endotelyal disfonksiyonun olduğu bir çok hastalığı önleme ve hatta tedavi etmede bu tedavi yönteminin de kullanılabileceği konusunda fikir oluşturmayı amaçlamaktayız. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, tanımlayıcı, girişimsel ve kontrol gruplu çalışma T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bağcılar Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kardiyoloji Kliniği ile Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi'nde yürütülmüştür. Hastanemiz kardiyoloji polikliniğine başvuran Kararlı Koroner Kalp Hastalığı tanısı olan 18-80 yaş arası 90 gönüllü hasta çalışmaya dahil edilmiştir. 45 vaka, 45 kontrol olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Vaka grubunda her bir hastaya PC-6 ve HT-7 noktaları kullanılarak on seans akupuktur yapılıp, seans öncesi alınan kan ile seanslar bittikten sonra alınan kandaki serum ADMA düzeyleri arasındaki değişiklikler ve bu değişikliklerin hastaların sosyodemografik özellikleri, yaş, cinsiyet, medeni durumu, eğitim durumu, ek hastalık varlığı, koroner arter hastalığı aile öyküsü, sigara içme öyküsü, kullandığı ilaç sayısı, kreatinin ve GFR değeri, EF yüzdesi ile ilişkisi kontrol grubu verileri ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda çalışma ve kontrol gruplarının ilk kan ADMA düzeyi ng/ml ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0,052). Çalışma grubunun on seans Akupunktur uygulaması sonrası ikinci kan ADMA düzeyi ng/ml ortalamaları ilk kan ADMA düzeyi ng/ml ortalamalarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,0001). Kontrol grubunun ilk kan düzeyi ve beş hafta sonra ikinci kan ADMA düzeyi ng/ml ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0,238). Sonuç: Koroner arter hastalığı tüm dünyada mortalite ve morbiditenin en önemli nedenidir. DSÖ sağlık politikalarının birinci hedefi primer korumadır. Bu bağlamda daha preklinik dönemde koroner arter hastalarının risk faktörlerinin belirlenmesi, gerekli önlemlerin alınması ve tedavisi çok önemlidir. Çalışmamızın sonuçlarına dayanarak akupunktur tedavisi ile serum ADMA düzeyleri düşürülerek, temelinde endotelyal disfonksiyonun yattığı hastalıkların hem tedavisi hem de oluşumunun önlenmesi sağlanabilir. Aile Hekimliği pratiğinde başta akupunktur olmak üzere GETAT yöntemlerinin uygulanması koruyucu sağlık hizmetleri açısından hastaların daha az ilaç kullanımı, daha az üçüncü basamak ziyareti, daha az hastane yatışı ve dolayısı ile daha düşük maliyetle tedavi edilebilmesine olanak sağlanabileceğini göstermektedir. Ayrıca akupunktur tedavisinin sadece hasta insanlarda değil sağlıklı toplumda uygulanması da endotel disfonksiyonu ve buna bağlı ortaya çıkan başta KAH olmak üzere bir takım hastalıkların önüne geçilebilme avantajı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cardiovascular diseases are the most important causes of hospitalizations and deaths in Turkey as in the whole world. The association of high levels of Asymmetric Dimethyl Arginine (ADMA) with morbidity and mortality in patients with coronary artery disease (CAD) has been demonstrated. Acupuncture treatment can reduce the endothelial layer inflammation and stop the atherosclerosis cascade in the coronary arteries by reducing the level of ADMA, which is an inhibitor of the Nitric Oxide (NO) synthesis step. Aim: In this study, we aimed to show that acupuncture treatment decreases serum ADMA levels in a group of patients with CAD. this result may help us to proof that accu therapy may prevent endothelial disfunction and prevent many diseases which as endothelial disfunction at roof. Materials and Methods: This prospective, descriptive, interventional and control group study was conducted at the Cardiology Clinic and Traditional and Complementary Medicine Center. Ninety volunteer patients aged 18-80 years with stable coronary heart disease were included in the study. The patients 45 cases were divided into two groups as 45 controls. In the case group, 10 sessions of acupuncture were performed for each patient using PC-6 and HT-7 points. The presence of additional disease, family history of coronary artery disease, smoking history, number of drugs used, creatinine and glomerular filtration rate (GFR) value, relationship with ejection fraction (EF) percentage were compared with control group data. When we compere mean ADMA levels at the study and control groups, there was no statistically significant value, before the acupunture sessions(p=0,052). After 10 sessions of the study group, the mean values of the second blood ADMA level were significantly lower than the first blood ADMA level (p=0,0001). There was no statistically significant difference between the mean values of the first blood ADMA level of the control group and the second blood ADMA level after five weeks (p=0,238). Results: Coronary artery disease is the most important cause of mortality and morbidity worldwide. The primary objective of WHO health policies is primary protection. In this context, it is very important to determine the risk factors of coronary artery patients, to take necessary precautions and treatment from the preclinical period. Based on the results of our study, serum ADMA levels can be reduced with acupuncture treatment. And prevention of the underlying diseases of endothelial dysfunction can be achieved. The application of GETAT methods, especially acupuncture, in the practice of family medicine shows that patients can be treated with less medicine, less tertiary visits, less hospital stay and therefore lower costs in terms of preventive health services. In addition, when we evaluate from another perspective; The application of acupuncture treatment not only in sick people but also in healthy or asymptomatic people offers the advantage of preventing endothelial dysfunction and related diseases, especially CAD.